Regeringen presenterade nya Covid 19-restriktioner

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil regeringens webbtv

Socialminister Lena Hallengren meddelade idag på en pressträff att nya restriktioner är att vänta i samhället. Detta om smittspridningen av Covid 19 ökar.

Den enda skarpa restriktionen som presenterades i nuläget var att resenärer från våra nordiska grannländer kommer behöva Covid-pass för att kunna resa in i Sverige. I övrigt repeterade socialministern regeringens plan för smittskyddsåtgärder.

– Förra veckan presenterade regeringen en plan för införande av smittskyddsåtgärder och införde flera nya råd och rekommendationer i ett första steg. Det handlade bland annat arbetsgivare ska möjliggöra för hemarbete i viss utsträckning och att alla bör hålla avstånd i offentliga miljöer, inledde socialministern.

– Nu ser vi att läget förvärras i pandemin i Europa och våra nordiska grannländer ökar smittspridningen kraftigt. Den nya virusvarianten Omikron gör det svårt att förutspå utvecklingen framåt. I Sverige ligger vi jämförelsevis bättre till men även här ökar smittspridningen och belastningen i sjukvården, fortsatte ministern.

Enligt rapporter från Sydafrika är den nya virusvarianten Omikron mer smittsam men drabbar den insjuknade betydligt mycket mindre ang tidigare varianter. Inläggningarna på intensivvårdsavdelningarna för de med Covid 19 är fortsatt på låga nivåer i Sverige jämfört med samma tid förra året.

– Allt detta, en ökad smittspridning och en ny virusvariant, vaccinationstäckningen och läget i vården, allt detta medför att fler åtgärder behöver vidtas, fortsatte Hallengren under pressträffen.

Utöver vaccinpass för inresa från de nordiska länderna kommer Folkhälsomyndigheten presentera nya rekommendationer för större cuper och läger.

Socialministern menade också att vaccinpass kan komma att behövas för restaurang och gymbesök, detta är något som kommer implementeras om det bedöms att situationen förvärras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program