Regeringen ger 600 miljoner till Ukraina: ”Vill skicka en stark signal”

Johan Forssell. © Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Den svenska regeringen har nu beslutat att utöka stödet till Ukraina med 600 miljoner kronor. Detta sker i samverkan med Världsbanken.

Sveriges regering skickar utökar ytterligare 600 miljoner kronor till Ukraina. Detta genom en ”ny mekanism” inom Världsbanken, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen har fattigdomen i Ukraina mångdubblats sedan februari.

”För att återuppbygga Ukraina och öka landets motståndskraft mot den ryska aggressionen krävs investeringar”, påpekar man.

– Som inkommande EU-ordförande vill jag skicka en stark signal om att Sverige står sida vid sida med Ukraina. EU är Ukrainas framtid. Det ska det inte råda något tvivel om, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Under tisdagen deltar Forssell i en konferens i Paris, för att samla in ännu mer pengar.

– Då kommer jag ta tillfället i akt och berätta om det svenska stödet till Världsbankens nya satsning. Inte minst för att få fler länder att ansluta sig till initiativet, säger han.

”Hittills har Sverige bidragit med ca 8,9 miljarder kronor i militärt, civilt och humanitär stöd till Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion i slutet på februari, enligt Utrikesdepartementet”, skriver SVT Nyheter idag.