Rättsfilosofen: Bryssel som hotar yttrandefriheten, inte Ungern

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Eva Vlaardingerbroek © Foto: Elekes Andor (CC BY-SA 4.0)

I Bryssel försökte myndigheterna stänga ner en konservativ konferens. Enligt den nederländska rättsfilosofen Eva Vlaardingerbroek är det Bryssel som hotar yttrandefriheten, inte Ungern, menar hon i en intervju med HirTv.

Förra veckan meddelade Socialdemokraterna att EU ska kunna utesluta länder med fel värderingar, som inte är demokratiska. Ungern skulle kunna bli aktuellt.

Men vem är det egentligen som inte är demokratisk?

I april stoppades högerkonferensen NatCon i Bryssel tillfälligt, men kunde sedan återupptas efter ett domstolsbeslut.

”Den belgiska polisen beslutade att stänga NatCon-konferensen i Bryssel, bara två timmar efter att den startat. Jag antar att de inte kunde acceptera det fria ordet längre. Senast de ville tysta mig med polis var när kommunisterna skickade dem på mig 1988. Vi gav inte upp då och vi kommer inte att ge upp den här gången heller!”, skrev den ungerska premiärministern Viktor Orbán i ett inlägg på X.

Ungerska HirTv frågar rättsfilosofen Eva Vlaardingerbroek om yttrandefriheten i Benelux-länderna jämfört med Ungern.

– Det är som natt och dag, för att vara ärlig, svarar hon. Och det är komiskt, för i Bryssel pekar de på er i Ungern och säger att rättsstatsprincipen är under attack, pressfriheten är under attack, yttrandefriheten är under attack. Men ni bannlyser inte konferenser.

– Och i Bryssel där vi påstås ha hjärtat av europeisk demokrati blir avvikande röster såklart alltid förlöjligade och förtalade, men nu väldigt aktivt nedstängda, fortsätter hon. De försökte med polis, i varje fall. Det är sånt man ser i diktaturer, och det är vad vi har att göra med här i Bryssel.

– De visade sitt sanna jag, påpekar hon.

Se uttalandet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program