Rapport avseende omfattande krigsbrott i Ukraina offentliggjord

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Både Ukraina och Ryssland anklagas av FN-personal som arbetar med mänskliga rättigheter i Ukraina för att ha torterat krigsfångar och i flera fall avrättat dem. Bilder samt filmer har spridits från båda sidor där krigsfångar påstås avrättas. Även krigsbrott mot civila från båda sidor pekades ut under pressträffen där rapporten offentliggjordes.

En viral film där ryska soldater avrättar en ukrainsk krigsfånge spreds för ett tag sedan, där den helt slutkörda ukrainska soldaten som är obeväpnad och tillfångatagen säger ”Slava Ukraina”, vilket är en hyllning till Ukraina, innan han avrättas av ryska soldater med flera skott.

En annan film som blev viral visar hur ukrainska soldater avrättar flertalet ryska soldater och flera skadeskjuts av ukrainska soldater innan de avrättas.

Både pro-ukrainsk propaganda och pro-rysk propaganda har utmålat den ena sidan för att begå krigsbrott upprepade gånger. FN-rapporten pekar alltså på att krigsbrott har begåtts på båda sidor. Under pressträffen vädjade Matilda Bogner, som är chef för den FN-avdelning i Ukraina som har undersökt krigsbrott, till de stridande att respektera krigslagarna.

– Vi vädjar återigen för respekt för liv, mänsklig värdighet och respekt för mänsklighetens principer, sade Bogner under pressträffen.

En majoritet av krigsfångarna på båda sidor av konflikten vittnar om tortyr och omänsklig behandling enligt Bogner.

Utöver krigsbrott mot tillfångatagna soldater, meddelade Bogner att FN hittills har dokumenterat 8.000 civila dödsfall och över 14.000 skadade civila som en följd av kriget. De flesta dödsfallen ska ha orsakats av kryssningsrobotar, minor, artilleri och andra explosiva medel. Oexploderad ammunition och minor utgör alltid en stor fara i krigszoner, även långt efter att kriget är slut. Bogner menade samtidigt att de faktiska siffrorna bedöms vara betydligt högre än de 8.000 döda man hittills har dokumenterat.

Både de ryska och ukrainska väpnade styrkorna samt olika säkerhetsstyrkor har också torterat civila enligt intervjuer som genomförts av FN-personalen. I de områden som ockuperas av Ryssland har över 90% av de 127 personer som intervjuats vittnat om tortyr genomförd av ryska säkerhetsstyrkor. I områden som kontrolleras av Ukraina har 73 civila intervjuats och över 50% av dem vittnade om att de blivit utsatta för tortyr av de ukrainska säkerhetsstyrkorna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program