Putin: Vi startade inte kriget, vi försöker stoppa det

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Det var inte Ryssland som startade kriget i Ukraina, hävdar nu den ryska presidenten Vladimir Putin. Ryssland försöker tvärtom stoppa det krig som pågått länge.

När startade egentligen konflikten i Ukraina?

en fråga från en AP-journalist den 14 februari sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg följande om Ukrainakriget:

– Det andra jag ska säga är att kriget inte började i februari förra året. Kriget startade 2014. Och sedan 2014 har Nato-allierade gett stöd till Ukraina, med utbildning, med utrustning. Så den ukrainska försvarsmakten var mycket starkare 2022, än 2020 och 2014. Detta gjorde naturligtvis en enorm skillnad när president Putin bestämde sig för att attackera Ukraina.

Och nu förnekar alltså Vladimir Putin att det var Ryssland som startade kriget.

– Nyligen sa en barnläkare från Donbass att man de senaste nio åren slagit tillbaka attacker mot folket där. I nio år har vår fiende, vårt folks fiende, fört ett krig mot dem, sade han på tisdagen.

Putin syftar alltså på attackerna mot den ryska befolkningen i östra Ukraina, som pågått sedan den USA-ledda statskuppen i Kiev 2014.

– Vi hör ofta att Ryssland startat ett krig. Nej, genom den särskilda militära operationen försöker Ryssland stoppa kriget som förs mot oss, mot vårt folk, fortsatte han. Ryssland gör allt som går för att skydda dem. Och naturligtvis kommer vi att göra allt som står i vår makt.

Enligt Vladimir Putin genomgår Ryssland tuffa tider. Man man kan också vinna mycket på detta.

– Vårt land har byggt upp sig självt de senaste åren och vi har blivit mycket mer självförsörjande. Det kan inte finnas någon suveränitet utan självförsörjning. Och vi uppnår detta på alla områden, inom konst, vetenskap, produktion och naturligtvis militära angelägenheter.

– Ryssland går igenom svåra tider. Vi har aldrig haft problemfria tider. Men idag är ett speciellt ögonblick för kraftfull konsolidering, intensifiering av vår nationella identitet och önskan att stärka grunden för vår andlighet, oavsett vad. Och att skapa en miljö för ekonomi, produktion och uppfostran av unga människor för att säkerställa en trygg framtid för vårt land.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program