Putin: Vi är redo för fredssamtal – men inte om ni tar droger innan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands president Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Ryssland är redo för ”seriösa” fredssamtal om Ukraina. Men inte om motståndarsidan tagit droger innan, förklarar den ryska presidenten Vladimir Putin i en intervju.

Det är i intervjun med journalisten Dmitry Kiselev från Rossiya Segodnya som Vladimir Putin återigen påpekar att Ryssland aldrig vägrat att förhandla om konflikten i Ukraina.

Enligt Putin var ett gångbart fredsfördrag närmast klart och gjort våren 2022, men då anlände Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson ”och övertygade dem (Ukraina) att inte underteckna fördraget och därmed inte genomföra det”, säger han.

Denna möjliga fred ersattes med prat från västs sida om att ”vi måste besegra Ryssland på slagfältet”, förklarar Putin.

– Är vi redo att förhandla? Helt klart. Men vi är definitivt inte redo för samtal som baseras på någon form av ”önsketänkande” som uppstår efter användning av psykotropa droger. Vi är redo för samtal baserade på verkligheten så som den blivit på slagfältet. Det är det första.

För det andra, påpekar han vidare, kommer Ryssland inte längre lita på enbart löften från sina motståndare. Man har nämligen blivit förda bakom ljuset innan, fortsätter Putin och syftar på västs löften att inte expandera Nato österut samt Minskavtalen, som västledare aldrig tänkte verkställa utan bara var ett sätt att dra ut på tiden och militarisera Ukraina.

– För oss att hålla förhandlingar nu bara för att de har slut på ammunition skulle vara löjlig, fortsätter Vladimir Putin. Trots det är vi öppna för en seriös diskussion och vi är ivriga att lösa alla konflikter, särskilt denna, med fredliga medel. Vi måste dock vara säkra på att detta inte bara är ytterligare en paus som fienden vill använda för att kunna beväpna sig, utan snarare en seriös konversation med säkerhetsgarantier för Ryssland.

Enligt Putin, som verkligen trycker på att han är beredd att hitta en fredlig lösning, behöver förhandlingarna fokusera på säkerhet, särskilt Rysslands.

– Det är vad vi kommer utgå ifrån.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program