Putin: Väst förlorar sin makt – Afrika ”nytt maktcentrum” med Rysslands hjälp

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En ny värld håller på att bildas. En ”multipolär världsordning” baserad på ömsesidig respekt, hävdade Vladimir Putin i ett möte med afrikanska ledare. Afrika och Ryssland kommer tillsammans bygga denna nya värld, förklarade han.

Västvärldens och neokolonialismens tid lider mot sitt slut. Nu reser sig Afrika – ihop med Ryssland, hävdar den ryska presidenten Vladimir Putin.

Uttalandet gjordes under toppmötet mellan Ryssland och Afrika i Sankt Petersburg.

– Inför våra ögon håller den afrikanska kontinenten på att bli ett nytt maktcentrum. Dess politiska och ekonomiska roll växer exponentiellt. Och alla kommer behöva utgå ifrån denna objektiva verklighet, sade Vladimir Putin enligt RT.

Putin vill ta Ryssland och Afrika till ”en ny, mer avancerad nivå” när det gäller politik och säkerhet samt inom det ekonomiska och sociala området, fortsatte han.

– Vi är övertygade om att toppmötet i Sankt Petersburg kommer hjälpa oss att nå detta huvudmål fullt ut. Vi ser på framtiden med optimism eftersom förbindelserna mellan Ryssland och Afrika vilar på en fast grund av vänskap och ömsesidig hjälp, en samlad positiv erfarenhet av vårt gemensamma arbete och en verkligt rik och händelserik historia.

De tidigare imperialistiska makterna försöker fortfarande, än idag, utöva hegemoni i området, men deras inflytande bleknar, sade han vidare.

Enligt den ryska presidenten försökte redan styret i Sovjet bistå Afrikas självständighet.

– Det är lika viktigt att notera att Ryssland och de afrikanska länderna i dag står tillsammans för bildandet av en rättvis, multipolär världsordning baserad på principerna om suverän jämlikhet mellan stater, icke-inblandning i inre angelägenheter och respekt för människors rätt att bestämma sitt eget öde, fortsatte Putin.

– Många människor i Afrika känner till detta talesätt: ”Om du vill gå snabbt – gå ensam. Om du vill gå långt – gå tillsammans.” Vi är på allvar redo att arbeta för framtiden hand i hand med våra afrikanska vänner, och bygga verklig strategisk interaktion och partnerskap.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program