Putin till USA: Skicka Patriot ni – vi bombar ändå bara sönder det

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Amerikanska MIM-104 Patriot i Japan. Arkivbild. © Foto: U.S. Army photo by Maj. Trevor Wild/Public domain

Om USA vill skicka Patriot-systemet till Ukraina så ”låt dem göra det”, säger Rysslands president Vladimir Putin under en pressträff. Ryssland kommer bara förstöra det ändå.

Rysslands president Vladimir Putin verkar inte så bekymrad av att USA planerar skicka sitt luftvärnssystem Patriot till Ukraina.

Det kommer inte ändra utgången av kriget. Och Ryssland har koll på allt som sker, hävdar han.

– Låt dem göra det. Vi kommer rensa bort det också. Och de kommer behöva skicka något för att ersätta det, eller skapa nya system. Det är en lång och komplicerad process. Det är inte enkelt. Vi tar hänsyn till detta och räknar allt som skickas dit, hur många system som finns i depåerna, hur många fler de kan tillverka och hur snabbt, och om de kan utbilda den personal som behövs.

Exakt när det ska levereras är oklart, eftersom det är ett väldigt svårt system att hantera.

Men enligt Putin är Patriot-systemet inte så modernt och imponerande som många kanske tror.

Extremt dyrt är det dock.

– Patriot är ett ganska gammalt system. Det inte fungerar som vårt S-300, säger han. Ändå antar våra motståndare att dessa system är defensiva vapen. Jovisst. Vi kommer ha det i åtanke, och det finns alltid ett motgift. Så de som gör det här, gör det förgäves. Det förlänger bara konflikten.

– Så är det med den saken.

Vladimir Putin hävdar också att USA har varit inblandat i Ukraina under många decennier. Och den blodiga statskuppen i Kiev 2014 var det USA som ”anstiftade”, säger han.

– USA har gjort detta under lång tid. Man har varit inblandat i de processer som ägde rum i den sovjetiska och postsovjetiska perioden. Under Sovjettiden arbetade hela institut i Ukraina. De har erfarna, djupgående specialister som arbetar med detta professionellt.

– Jag upprepar: grunden för detta lades under Sovjettiden. Människor valdes ut, innebörden bestämdes och så vidare. Men jag vill inte gå in i detaljer på detta nu, det är inte rätt format.

Statskuppen 2014 ledde till ett krig mot den ryska befolkningen i östra Ukraina, enligt Putin.

– Jag menar ett krig. Det är var detta handlar om, fortsätter presidenten. Men vi uthärdade allt det. Vi uthärdade och uthärdade, i hopp om ett fredsavtal. Nu visar det sig att vi helt enkelt blev lurade, säger han och syftar på Angela Merkels uttalanden i tyska medier om att fredsavtalen ”Minsk” var ett sätt att köpa tid på Ukraina att bygga upp en stark militär mot Ryssland.

– USA har varit inblandat i detta länge. En lång tid, påpekar Putin.

– Från vår sida hade vi inte något annat val än de åtgärder vi vidtog i slutet av februari. Ja, detta var logiken som formade utvecklingen, men vårt primära mål är att skydda människor som – låt mig upprepa – känner att de är en del av vår nation, en del av vår kultur.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program