Putin sågar västs experter: Ryssland nu en av världens fem ledande ekonomier

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Det gick inte så bra för västoligarkernas försök att få bort Rysslands president Vladimir Putin från makten genom proxykriget i Ukraina. Ryssland har tvärtom växt till en av världens fem ledande ekonomier, påpekar Putin i ett tal på tisdagen.

Proxykriget i Ukraina och sanktionerna skulle sänka Ryssland. Så har det inte blivit.

Nyligen visade en världsekonomisk rapport att Ryssland numera kammar hem femteplatsen bland världens fem största ekonomier, och är den största i Europa.

– Trots de pessimistiska prognoserna som gjordes och fortfarande görs av analytiker, främst i väst, trots alla dessa prognoser, var Ryssland en av världens fem ledande ekonomier 2022. Enligt Världsbanken, överträffar Ryssland Tyskland i fråga om köpkraftsparitet, i termer av ekonomisk volym. Detta är en av huvudindikatorerna, säger Putin.

Enligt den ryska presidenten var det inledningsvis lite kämpigt förra året. Men det löste sig.

– Ja, flera månader i mitten av förra året var extremt komplicerade för ryska affärsmän, för ryska företag. Vi vet detta, och vi övervann dessa svårigheter tillsammans. Men den ekonomiska tillväxten startade under tredje kvartalet och tillväxttakten är ganska stabil nu. Under andra kvartalet i år ökade således BNP med 4,9 procent jämfört med motsvarande period förra året. Viktigt är att högre tillväxttakt registrerades i branscher som inte är relaterade till utvinning av naturresurser, inklusive olja och gas. Under andra kvartalet ökade industriproduktionen med 6,3 procent, medan tillverkningsindustrin växte med 11,3 procent.

– Våra producenter tar nya marknadsnischer, inklusive de som västerländska företag själva lämnat åt oss.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program