Putin hotar Ukraina, Zelensky ansöker om Nato-medlemskap, världen på gränsen till kärnvapenkrig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Fyra regioner i östra Ukraina har nu formell blivit en del av Ryssland, enligt den ryske presidenten Vladimir Putin. Därmed gäller rysk militärdoktrin. Ryssland kommer använda ”alla tillgängliga medel” för att svara sitt territorium, sade Putin i ett tal på fredagen.

Rysslands president Vladimir Putin har idag förklarat de östukrainska regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja som en del av det ryska riket.

Ryssland kommer nu se attacker mot dessa nya territorier som en aggressionshandling, förklarade Kremls talesman Dmitrij Peskov tidigare idag.

– Inte som något annat, sade Peskov enligt TASS.

Putin var väldigt tydlig i sitt tal.

– Jag vill att Kievs regering och deras riktiga chefer i väst ska höra mig: invånare i Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia och Cherson blir våra medborgare för alltid, sade han enligt Huff Post.

SVT nämner inte ”riktiga chefer i väst” i sin översättning.

Enligt SVT förklarade den ryske presidenten att det är västvärldens ”dröm” att splittra Ryssland och göra det ryska folket fattigt. Västmakterna klarar inte att lugna ner sig eftersom Ryssland är ett stort land med ett folk ”som aldrig kommer dansa efter någon annans pipa, menar han.

Väst är därför beredd att göra vad som helst för att behålla sitt ”neokoloniala system” som går ut på att ”råna” andra länder.

– Väst tror att vi är dumma i huvudet, fortsatte Putin enligt SVT. Ryssland är ett stort land med en mångårig historia, vi tänker inte följa deras regler.

Samtidigt uppmanade han Ukraina att förhandla om fred omgående, men att annekteringarna av de nya landområdena är slutgiltiga, oavsett vad.

Men det lär Kiev inte göra.

– Det finns ingen återvändo, Ryssland kommer inte att svika dem, sade han. Vi kommer försvara vårt territorium med alla tillgängliga medel, sade Putin enligt Axios.

– Vi uppmanar Kiev-regimen att omedelbart upphöra med fientligheterna och återvända till förhandlingsbordet, sade den ryske ledaren enligt Daily Sabah.

Expressen tolkar Putins tal som att han ”lägger skulden på väst för allt som händer”, och att väst sedan Sovjetunionens fall försökt diktera Ryssland.

Samtidigt säger nu Ukraina att man ska ansöka om medlemskap i Nato.

”De facto har vi redan tagit oss till Nato. De facto har vi redan bevisat kompatibilitet med alliansens standard. De är verkliga för Ukraina – verkliga på slagfältet och i alla aspekter av vår interaktion. Vi litar på varandra, vi hjälper varandra och vi skyddar varandra. Det här är alliansen. De facto. I dag ansöker Ukraina om att bli det de jure. Det är en process som är förenlig med våra värderingar för att skydda hela vårt samhälle. På ett snabbt sätt. Vi tar vårt avgörande steg genom att underteckna Ukrainas ansökan om påskyndad anslutning till Nato”, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelensky på Telegram.

Nato väntas hålla en pressträff senare ikväll.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program