Prognosen: Inflationen sjunker rejält – räntan sänks

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Allt pekar på att det kommer bli en ganska rejäl nedgång i inflationstakt i Sverige under juni. Det säger ekonomen Bo Hansson i Swebbtvs ekonomimagasin. Och då kan riksbanken komma sänka att räntan med hela 50 räntepunkter i augusti.

Ekonomen Bo Hansson har fortsatt granska den svenska inflationen. Om tre veckor, den 12 juli, presenteras inflationstaken för juni månad.

Och han tror den kommer sjunka rejält.

– Jag har börjat räkna på det här. Och allt pekar på att det kommer bli en ganska rejäl nedgång i inflationstakt, säger Bo Hansson i Swebbtv.

Hansson spår att KPIF för juni kommer sjunka till 1,5-1,6 procent.

– Det är en ganska kraftig nedgång.

Och inflationstakten enligt KPI tror han kommer sjunka från 3,7 procent till 2,7 procent, en hel procentenhet.

– Det är mycket. Och blir det så här – min bedömning är att det blir så – kommer naturligtvis talet om räntesänkning igen från riksbankens sida att komma upp. Det är då en räntesänkning på gång i augusti, fortsätter Bo Hansson i Swebbtv.

– Den 20 augusti är första riksbanksmötet och beslutsdatumet efter sommaren. Går nu KPIF ner till 1,5-1,6 procent så ser det ut att vara en väldigt god chans att riksbanken faktiskt kan sänka med 50 räntepunkter, en halv procent.

Samtidigt tror han att kronan är på väg in i en starkare trend, beroende på politiska beslut som utifrån kan tolkas som att Sverige börjar förvalta sitt samhälle bättre igen, åtminstone relativt sett jämfört med hur tidigare regeringar agerat. Man börjar göra saker på rätt sätt.

– Man hade säkert kunnat önska mycket mer av regeringen, men börjar man göra saker på rätt sätt är det i varje fall åt rätt håll, säger Bo Hansson-

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program