Professorn: USA:s regering är utomordentligt korkad – och farlig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jeffrey Sachs. © Foto: Bluerasberry (CC BY-SA 3.0)

Den amerikanska regeringen är utomordentligt hänsynslös, dum och farlig. Det säger ekonomiprofessorn Jeffrey Sachs i ”System Update”. Enligt Sachs var det den USA-ledda statskuppen i Ukraina 2014 ”som startade kriget i Ukraina”.

Det är i en intervju med Glenn Greewalds ”System Update” som den amerikanska ekonomiprofessorn Jeffrey Sachs förklarar sin syn på Bidenadministrationens utrikespolitik.

Enligt Sachs är den ofattbart ansvarslös och korkad. Och världen lever i mycket farliga tider, inte minst på grund av detta. Kriget i Ukraina hade gått att undvika.

– Det finns så många dumma människor i vår regering, tro mig, säger han. Människor som inte tänker, som på ett utomordentligt sätt saknar grundläggande sunt förnuft.

För dem handlar allt om makt, förklarar han. I stället för att bedriva ansvarsfull och riktig diplomati gör de allt för att provocera stormakter som Ryssland och Kina.

– Det är utomordentligt hänsynslöst, säger Sachs och påpekar att detta inte bara gäller Ukrainakonflikten.

Det finns riktiga diplomater i USA, påpekar han, som har varnat för denna utveckling under lång tid. Men de sitter tydligen inte vid makten. Där sitter andra krafter.

Att expandera den amerikanska intressesfären och Nato till länder som Ukraina har varit länge planerat, oavsett vad konsekvenserna av det kan bli.

– De tror att det är ett spel. Det är utomordentligt hänsynslöst, farligt och förutsägbart. För de riktiga diplomaterna i USA har varnat för detta i årtionden.

Enligt Jeffrey Sachs spelade personer i den nuvarande Bidenadministrationen en viktig roll i ”den våldsamma statskuppen” i Ukraina 2014 ”som startade kriget i Ukraina”, säger han.

Sachs nämner Victoria Nuland.

– Om du vill veta vad den djupa staten är för något. Hon har varit i varenda administration.

Förutom Donald Trumps administration, påpekas det. Där fanns hon inte med.

– Hon marknadsför nu allt detta, vilket för oss mot katastrof och försätter Ukraina i den klassiska positionen i ett proxykrig. Det kommer garanterat förstöra landet, vilket är precis vad som sker.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program