Professorn om Tysklands ökade koleldning: De är desperata

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Tyskland har tvingats kompensera bortfallet av rysk naturgas genom att elda mer kol. Detta kan på kort sikt pressa ner de svenska elpriserna, säger Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, till Swebbtv Nyheter. Någon ny kärnkraft i Tyskland lär det inte bli.

Som Swebbtv Nyheter rapporterade tidigare i veckan har kol blivit den viktigaste energikällan i Tyskland. Och kol har man mycket av i landet.

Enligt kärnfysikprofessor Jan Blomgren tyder detta på en desperation hos tyskarna.

Dessutom har Tyskland rekordsnabbt byggt nya anläggningar för att kunna ta emot flytande naturgas, LNG, nu när gasen från Ryssland stoppats. Men importerad LNG från USA kostar flera gånger mer än den ryska gasen och är dessutom ”smutsigare”.

– Tyskland har alltså byggt fem terminaler, fem hamnar för flytande fossilgas, det senaste året – på rekordtid, säger Jan Blomgren till Swebbtv Nyheter. Det gjorde man genom att ta det enkla alexanderhugget. De struntade i alla miljöprövningar och bara byggde ändå. Och det säger ju en del om hur desperat man är i Tyskland. Och det faktum att man ökar användningen av kolkraft visar också hur desperat man är. Jag tror de kommer göra båda delarna. På kort sikt och på lite längre sikt, så beror det på hur mycket länderna runt omkring bygger. Både Tjeckien och Polen har ju planer på att bygga kärnkraft, så det är fullt möjligt att Tyskland då köper kärnkraftsel från dessa länder och så låtsas de att de inte har någon kärnkraft.

Att Tyskland ökar sin kolkrafteldning kan på kort sikt sänka de svenska elpriserna i södra Sverige, enligt Blomgren. Om inte Tyskland hade kompenserat sitt bortfall, hade ju priserna ökat i Tyskland och därmed även i Sverige. Koleldningen dämpar de svenska priserna.

För någon ny kärnkraft i Tyskland lär det inte bli. Det finns ingen politisk vilja.

– Jag skulle tro att kärnkraften i Tyskland är slut. Det finns inget starkt politiskt tryck i Tyskland för ny kärnkraft. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att det byggs kärnkraft i grannländerna och att Tyskland köper den utan att blinka, säger Jan Blomgren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program