Presidentkandidat vill förbjuda anonymitet på nätet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nikki Haley. © Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Användare i sociala medier ska verifiera sig med sitt riktiga namn. Den frågan kommer Nikki Haley driva om hon bli USA:s nästa president. Anonyma användare är nämligen ett ”hot mot den nationella säkerheten”, hävdar hon i Fox.

Det var i Fox News på tisdagen som den republikanska presidentkandidaten Nikki Haley, USA:s tidigare FN-ambassadör, fick frågan var gränsen för yttrandefrihet går, för att skydda judar från antisemitism.

Haley pekade ut sociala medier och den ”missinformation” som finns där och som enligt henne drivs på av Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea.

Så det första hon tänker göra, om hon blir president, är att tvinga sociala medieföretag att avslöja sina algoritmer, säger hon.

Vidare ska han ta bort anonymiteten på internet.

– Varje person på sociala medier ska verifieras med sitt namn. Det handlar om ett hot mot den nationella säkerheten. När man gör det måste folk stå för vad de säger. Då blir vi av med de ryska, kinesiska och iranska botarna, fortsätter hon. Då kommer vi få lite artighet, när deras namn står vid sidan om vad de säger. Och de vet att deras pastor och familjemedlem kommer se det. Detta kommer hjälpa våra barn och det kommer hjälpa vårt land.

Men hennes uttalande tas inte emot väl av alla.

Floridas guvernör Ron DeSantis skriver på X att Haleys förslag liknar det som Kina redan gjort och att det är ”farligt och grundlagsstridigt”.

”Detta är ett flagrant brott mot konstitutionen och taget direkt ur Demokraternas spelbok. Varje politiker som tycker att det är OK att regeringen använder den privata sektorn som sin censurbyrå borde inte tillåtas någonstans i närheten av Vita huset”, skriver den republikanska presidentkandidaten Vivek Ramaswamy på X.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program