Försök att forcera fram blasfemilag genom HMF-lagen?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Malmöpolisen ”hoppas” nu att Rasmus Paludan åtalas för hets mot folkgrupp, uppger SVT. Men religioner, eller idéer, som islam, är inte skyddade av lagstiftningen. Rent juridiskt är frågan ingen större tankenöt och koranbränning har redan bedömts av åklagare.

Först påstods det i SVT att det är Malmöpolisen som polisanmält Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp. Men i efterhand säger polisen att det är en privatperson som gjort anmälan.

Det ska återigen prövas om det är ”hets mot folkgrupp” att bränna koranen.

Enligt SVT ”hoppas” polisen att fallet nu ska prövas av domstol och inte läggas ned innan åtal.

– Vi tror att det hade varit bra med ytterligare en prövning, för vi förstår ju att det här väcker anstöt, säger Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö, till SVT.

Han tycker att den ”samlade bilden” och lagens syfte kan motivera ett lagbrott.

I november 2020 lade åklagaren ned en liknande anmälan efter en koranbränning.

– Det går inte att styrka att brott har begåtts, att bränna en koran i sig är inte olagligt, sade då kammaråklagare Sofia Syrén till SVT Skåne.

Problemet är Paludan ger sig på en religion, en idé. Och idéer är inte skyddade av lagen om hets mot folkgrupp. Att några känner sig kränkta av koranbränningen är en annan sak.

Frågan har alltså redan bedömts av åklagare och är juridiskt tydlig. Men trots det försöker polisen böja åsiktsbrottet hets mot folkgrupp ännu mer.

Kommer man lyckas?

– Kan det anses som ett hetsbrott att bränna koranen? Det kan det inte i sig enligt de bedömningar som gjorts och som jag instämmer i. Det är inte ett uttryck för missaktning mot muslimer. Om något är det kanske ett uttryck för missaktning mot islam. Men mot religioner får man uttrycka missaktning. Det är grupper som är skyddade av regeln, inte idéer, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt, i P3 Krim på onsdagen.

Samtidigt är det oklart om Paludan kommer få några fler demonstrationstillstånd av polisen.

– Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna riktats mot vårt samhälle, poliser och övrig blåljuspersonal. Det är brottslighet som uppvisar en likgiltighet för människors liv och hälsa och detta kommer vägas in i kommande bedömningar, säger kommenderingschef Jonas Hysing i ett artikel på polisen.se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program