Polen påbörjar byggnationen av en fem meter hög mur

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Visegradländernas officiella Twitter-konto

Hybridattackerna med migrantvågor som Vitryssland genomförde mot Polen och i förlängningen hela Europa förra året resulterade i att Polen beslutade om att bygga en enorm gränsmur. Den kommer att vara 5,5 meter hög och sträcka sig 180 kilometer.

Konstruktionen av muren beräknas kosta 3,7 miljarder svenska kronor. Under attackerna som genomfördes mot Polen byggde polska säkerhetsstyrkor ur den polska armén, polisen och gränsskyddsstyrkor upp tillfälliga hinder i form av taggtrådsstängsel. Stöd kom även utifrån, bland annat brittiska arméingenjörer som skickades för att bistå med byggnation av tillfälliga gränshinder.

Sammanstötningarna vid polska gränsen skedde parallellt med att spänningarna i Ukraina ökade. Vitrysslands regim uttalade flertalet hot, men Polen stod på sig och vägrade vika en millimeter. Istället gav Polen Vitryssland ett ultimatum, upphöra med attackerna eller så skulle Polen stänga ner all tågtrafik mellan Vitryssland och resten av Europa. Till sist valde den vitryska regimen att ge upp sina hybridattacker och migranterna skickades successivt tillbaka.

EU stöttade Polen delvis under konflikten, men det sattes också press från EU att Polen inte skulle genomföra så kallade push-backs. Något som EU:s kommissionär med ansvar för migrantfrågor, svensken Ylva Johansson, upprepade gånger framförde. Detta innebär att en illegal migrant som tar sig över gränsen återförs på en gång utan asylprövning, liksom Ungerns regering har Polens regering ignorerat kraven från EU att upphöra med push-backs.

Situationen liknade den när NATO-landet Turkiet genomförde mer omfattande hybridattacker av samma karaktär mot Grekland och Europa. Den gången gav EU efter och gick med på utpressningskraven från Turkiet. EU:s gränskyddsorgan Frontex motarbetade aktivt de grekiska säkerhetsstyrkors försök att stoppa och skicka tillbaka de illegala migranterna, Frontex bistod flera gånger med att föra de illegala migranterna som kom över havet till grekiskt territorium. Andra europeiska länder likt Bulgarien och Visegrad-länderna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern valde istället att på olika sätt bistå hjälpa Grekland att skydda Europas gränser. Bulgarien släppte till exempel ut enorma mängder vatten från sina dammar för att översvämma gränsälven Evros och försvåra för migrantvågorna att ta sig över.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program