Polen hotar dra tillbaka stöd till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Den polska regeringen vill fortsätta stödja Ukraina på det sätt som man hittills gjort. Men det kan bli svårt, om den allmänna opinionen skiftar, säger Polens EU-minister Szymon Szynkowski i en intervju med nyhetsbyrån PAP.

EU-kommissionen har beslutat stoppa importförbudet av ukrainskt spannmål till berörda europeiska länder. Flera länder hotar dock trotsa förbudet, enligt TT. Ländernas egna jordbruk har nämligen svårt att konkurrera med det ukrainska spannmålet.

Polens EU-minister Szymon Szynkowski säger nu att Polen är obeveklig i denna fråga.

Han förklarar också att Ukrainas agerande gällande detta påverkar den polska opinionen, och skadar Ukraina. Det syns i opinionsundersökningar.

I slutändan kan det påverka Polens bistånd till Ukraina.

– Vi skulle vilja fortsätta stödja Ukraina, men – för att detta ska vara möjligt – måste vi ha stöd från polska medborgare i denna fråga. Därför, om det inte finns något stöd för sådana handlingar från polacker, kommer det vara svårt för oss att fortsätta på samma sätt som vi har gjort fram tills nu, säger Szymon Szynkowski till PAP.

Enligt Szynkowski kan Ukraina inte få tillgång till den europeiska marknaden på ett sätt som hotar polska bönder. Man måste följa vissa villkor, för att få gå med i EU.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program