Övriga partier allt starkare i SVD/Sifos mätningar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Alternativ för Sverige har vid upprepade tillfällen pekat ut att de siktar på att bli största parti utanför riksdagen och har förhoppningar om att nå 1 procent av rösterna. Samtidigt spekulerar andra om att Nyans kan skrälla och står för en del av ökningen bland övriga.

Enligt SVD/Sifos mätningar som görs regelbundet har kategorin ”Övriga partier” ökat från 1,7 procent i junis mätning till 2,8 procent i den senaste mätningen. Alternativ för Sverige menar i olika utspel på sociala medier att de tror att det är deras parti som växer.

Enligt Nyheter Idag/Sentios mätningar som även särredovisar partier utanför riksdagen har Alternativ för Sverige under lång tid varit det största partiet i mätningarna. Detta jämfört med Medborgerlig Samling, Feministiskt Initiativ och Piratpartiet som var de största partierna utanför riksdagen, utöver Alternativ för Sverige. Partiets toppnotering på 1,2 procent i Nyheter Idag/Sentios mätning har inget annat parti utanför riksdagen varit i närheten av. En sammanställning över en längre tidsperiod av de fyra största partierna utanför riksdagen har gjorts av Statistisk Opinion. Alternativ för Sverige har också passerat 3.000 medlemmar, vilket meddelades under partiets valupptaktsmöte den 6 augusti. Redan i april hade medlemsrekordet för förra året slagits, men medlemstillströmningen är fortsatt stark.

– Opinionsmätningar bör alltid tas med en nypa salt. Men, med det sagt så sammanfaller ökningen väl med att vi uppmärksammats mer i media. Dessutom har vi nyligen slagit medlemsrekord, säger partistyrelseledamot Andreas Feymark (AfS) om opinionsläget.

– Mest troligt så är det alltså Alternativ för Sverige som står för ökningen bland övriga partier. Det ger oss så klart extra energi och självförtroende nu när valrörelsen dragit igång på allvar, avslutar Feymark.

Samtidigt spekulerar många om att det kan vara Nyans som ligger bakom delar av ökningen, Nyans har däremot inte haft några mätbara framgångar i något institut ännu. Nya partier som ställer upp utanför riksdagen är till exempel Knapptryckarna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program