”Overkill utan like” i Gaza – men inte ett ljud från väst

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det Israel håller på med i Gaza är ”overkill utan like”, säger Lars Bern i Swebbtvs Omvärldsanalys. Ändå är det tyst från väst. Rysslands president Vladimir Putin kallade man snabbt för en krigsförbrytare. Han skulle gripas och åtalas. Men trots att civila – främst kvinnor och barn – dör i en helt annan takt i Gaza kommer det ”inte ett ljud” om Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans agerande, påpekar Bern.

Det är i Swebbtvs senaste Omvärldsanalys som Lars Bern belyser västmakternas reaktion på Ukrainakriget kontra kriget i Gaza.

Enligt BBC har 9.700 civila dödats i Ukraina sedan Rysslands invasion.

Nästan lika många civila har redan på några veckor officiellt dödats i Gaza efter Israels massiva bombardemang, varav närmare 7 av 10 är kvinnor och barn.

Enligt Lars Bern är antalet civila offer i Gaza dessutom troligen mycket högre. Man har bara inte hunnit gräva fram alla från de sönderbombade byggnaderna än.

– Ändå säger man att Putin är krigsförbrytare som ska åtalas och gripas. Inte ett ljud om det när det gäller Netanyahu, förklarar Bern.

Detta trots, påpekar han, att det som Israel sysslar med i Gaza är ”overkill utan like”.

– Man är redan uppe i registrerade över 9.000 dödsfall och 22.000 sårade. Sannolikt ligger det lika många till under alla de här bombade byggnaderna som man ännu inte fått fram. Det rör sig sannolikt redan om 20.000 dödade människor, varav huvuddelen är kvinnor och barn.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program