”Överdrivet” och ”motsägelsefullt” att klassa covid-19 som samhällsfarlig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jan Albert, överläkare och professor i smittskydd vid Karolinska institutet. Foto: Karolinska institutet/Swebbtv arkiv

En rad professorer inom bland annat infektionssjukdomar säger nu att covid-19 inte längre bör klassas som samhällsfarlig. Få blir allvarligt sjuka och många har immunitet. Tvärtom kan de hårda restriktionerna i samhället bli farligare än smittan.

Allt fler höjer nu sin röst mot myndigheternas syn på covid-19.

Idag skriver professorerna Anders Björkman, Magnus Gisslén och Johnny Ludvigsson på DN Debatt att den inte längre bör klassas som samhällsfarlig.

Trots massiv smittspridning, med cirka 150.000 fall om dagen i Sverige, händer det ingenting på IVA. Där har inläggningarna rentav minskat till under hundra.

Covid ger inte så allvarlig sjukdom längre.

”Överdrivet nitiska smittskyddsåtgärder drabbar väsentliga samhällsfunktioner och riskerar bli mer samhällsfarliga än själva virus­epidemin, utan att ha mer än marginell effekt på smittspridningen”, skriver profosserna på DN Debatt.

Även Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, uttalar sig nu mot covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

Han tycker det är motsägelsefullt.

– Samhällsfarlig är ju den allra högsta klassen och vi har bara det för tre andra sjukdomar som är ovanliga eller utrotade och mycket farligare, men mycket hög dödlighet. Det gäller till exempel smittkoppor och ebola. Så det blir lite motsägelsefullt att ha den klassad som samhällsfarlig när vi inte hanterar den som det, sade han i P1-morgon i morse.

Enligt Jan Albert är det inte längre rimligt att ha covid-19 klassad som samhällsfarlig, utan tvärtom är det överdrivet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program