Ovanligt många blir sjuka och dödligheten ökar kraftigt: ”Vi förstår inte varför”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Levi Clancy/public domain

Ovanligt många människor blir sjuka i Norge. I alla möjliga åkommor. Och man förstår inte varför, uppger NRK. Samtidigt ökar dödligheten kraftigt, på ett delvis ”oförklarligt” sätt. Den kraftiga överdödligheten syns i flera europeiska länder, skriver tidningen.

Det är i Norge som media nu rapporterar om att ovanligt många människor blir sjuka.

Sjukhusen har ett ”flöde” av patienter, samtidigt som dödligheten i såväl Norge som Europa ökar kraftigt, enligt NRK.

Men det handlar inte om covid.

– Vi har aldrig färre än 100 patienter per dag. Det är vuxna människor med alla möjliga åkommor. Vi förstår inte varför, säger Jørn Einar Rasmussen, akutspecialist på Drammens sjukhus, till NRK.

Rasmussen påpekar att han är orolig. Enligt honom har sjukhuset redan kommit upp i det antal patienter som man hade förväntat sig först 2025. Antalet patienter är så högt att kapaciteten på akutmottagningen kan vara hotad.

Men det är inte bara på hans sjukhus detta sker. Rasmussen har varit i kontakt med andra akutmottagningar i Norge. Alla vittnar om en ”mystisk ökning” av antalet patienter.

Samtidigt är det inga särskilda sjukdomar som sticker ut, vilket är oroande, förklarar Rasmussen.

Han vill nu varna hälsomyndigheterna för vad som sker.

Men det är alltså inte bara antalet sjuka som ökar. Dödligheten i Norge har ökat med över 10 procent det här året. Det handlar om 3.250 fler dödsfall jämfört med samma period 2019. Delvis på grund av pandemin, sägs det, men siffran är delvis ”oförklarlig”, säger demografen Anders Sønstebø på Statistisk sentralbyrå till NRK. Överdödligheten är så kraftig att den får experter att ”höja på ögonbrynen”, skriver den norska tidningen. Enligt Sønstebø kommer man troligen få justera ner livslängden för både män och kvinnor 2022. Det skulle bli första gången som det sker på hela 25 år. Bland män har den förväntade livslängden ökat stadigt ända sedan 1997.

NRK har även tittat på statistik för hela Europa. Siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat visar att dödligheten har ”ökat kraftigt” i flera länder, skriver tidningen.

Så vad ska Norge göra åt detta?

Espen Rostrup Nakstad, biträdande chef på myndigheten Helsedirektoratet, tycker folk ska ta mer ”vaccin”. Det är viktigt att människor tar en boosterdos av coronavaccinet, påstår han. Nakstad tror att den mystiska sjukdomstrenden och höga överdödligheten beror på att folk levde mer försiktigt under den så kallade pandemin respektive att äldre blivit mer sårbara.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program