Österrikes förbundskansler, partiledaren för det konservativa ÖVP, har satt ner foten tydligt i NATO-frågan. Det är ett klart nej från hans sida.
Förbundskanslern har stöd av de tre största partierna i frågan, förutom sitt eget konservativa parti ÖVP så stödjer även det nationalistiska FPÖ och det socialdemokratiska SPÖ förbundskanslern i frågan.
Österrike har därför en överväldigande majoritet emot NATO i sitt parlament. Förbundskansler Karl Nehammer menar också att frågan om NATO därför är överspelad i den österrikiska debatten.
Detta skiljer sig stort från Sverige där debatten nu blir allt intensivare kring frågan om NATO.
I Sverige gick Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson ut och menade att partiet vill ompröva sin ställning i frågan. Redan 2016 deklarerade partiledaren Jimmie Åkesson att det rådde samvetsfrihet i frågan om NATO. Samvetsfrihetsfrågan och när partiledningen valde att svänga i frågan om värdlandsavtalet med NATO, föranledde till en infekterad dispyt inom den dåvarande riksdagsgruppen för partiet.
Till skillnad från Österrike pågår även en intern debatt inom Socialdemokraterna i Sverige, flera tongivande Socialdemokrater kräver att Sverige ska ompröva sin inställning till NATO.
Samtidigt menar många att det krävs is i magen och inte att frågan beslutas i ett läge där chock uppstått efter att ett nytt större krig utbrutit i Europa, vilket påverkar folks känslor och därmed kan fördunkla omdömet.