Osämja mellan USA och Zelensky efter Twitter-inlägg

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukrainas president Volodomyr Zelensky har öppet riktad hård kritik mot Natos ovilja att på allvar ge konkreta svar om ett ukrainskt Nato-medlemskap. Detta har gjort USA:s delegation under Nato-toppmötet i Vilnius ”rasande”, rapporterar Washington Post.

Det var under tisdagen som Ukrainas president Volodomyr Zelensky publicerade flera uppmärksammade inlägg på Twitter.

Där riktar han skarp kritik mot att Ukraina inte bjuds in som Nato-medlem.

”Ukraina kommer vara representerat vid Nato-toppmötet i Vilnius. För det handlar om respekt. Men Ukraina förtjänar också respekt. Nu, på väg till Vilnius, fick vi signaler om att vissa formuleringar diskuteras utan Ukraina. Och jag vill betona att dessa formuleringar handlar om inbjudan att bli Nato-medlem, inte om Ukrainas medlemskap. Det saknar motstycke och är absurt när tidsramen inte sätts varken för inbjudan eller för Ukrainas medlemskap. Samtidigt som vaga formuleringar om ’villkor’ läggs till bara för att bjuda in Ukraina. Det verkar inte finnas någon beredskap att varken bjuda in Ukraina till Nato eller att göra oss till en medlem av alliansen”, skriver Zelensky bland annat och påpekar:

”Osäkerhet är svaghet. Och jag kommer öppet att diskutera detta vid toppmötet.”

Detta ska ha gjort amerikanerna i Vilnius upprörda.

”Medlemmar i den amerikanska delegationen blev rasande av Zelenskys tweet, enligt en officiell bekant med situationen som ville vara anonym på grund av de känsliga diplomatiska övervägandena”, skriver Washington Post.

Enligt tidningen står Zelenskys ord ”i skarp kontrast till bilden av västerländsk harmoni som Biden och hans medhjälpare projicerat”.

Tidigare i veckan sade en spansk professor i statsvetenskap att Ukraina aldrig kommer släppas in i Nato, eftersom det skulle visa att Nato ”är värdelöst”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program