Osäkert om Ungern godkänner Sveriges Nato-ansökan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ungerns kritik mot Sverige fortsätter. Detta med anledning av den antiungerska film som Utbildningsradion gjort. Ungerska parlamentets talman Laszlo Kover öppnar nu för att inte ens rösta om Sveriges Nato-ansökan, rapporterar RT. Ungern behöver ingen allierad som Sverige, vars politikerklass ständigt attackerar landet, påpekar han.

Det är den ungerska talmannen Laszlo Kover som nu fortsätter landets kritik mot Sverige. Detta med anledning av den UR-film som utmålar Ungern som odemokratiskt.

Det handlar alltså om Utbildningsradions serie ”EU i fokus”.

”Chockerande utbildningsvideo godkänd av svenska regeringen attackerar Ungern! Hur ska vi kunna övertyga ungerska parlamentsledamöter att stödja Sveriges Nato-medlemskap när vår demokrati upprepade gånger ifrågasätts, något som förolämpar både våra väljare och hela landet? Handlingar som detta kommer definitivt att göra förhandlingarna mer utmanande”, skriver Balázs Orbán, politisk chef för premiärminister Viktor Orbán, på X.

UR har svarat på kritiken med att filmen är ”viktigare än någonsin”.

Men nu har även Laszlo Kover, det ungerska parlamentets talman, uttalat sig i frågan.

– Det är inte säkert att vi måste rösta om detta [Sveriges Nato-ratificering]. Jag tycker att vi behöver inte en bundsförvant som har samma åsikt om oss och vår patriotism som den här lilla filmen speglar, säger Kover om UR-filmen i en intervju med HiR.

Förra veckan skrev Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó ett brev (se nedan) till Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).

”Du uppmanar våra parlamentariker att ratificera er anslutning till Nato, medan ni fortsätter anklaga dem som om de hade förstört demokratin i Ungern. Denna motsägelse blev nu ännu starkare och hjälper definitivt inte er ständigt ökade efterfrågan att bli uppfylld”, står det bland annat i brevet.

”Det är Ungerns tur att underminera Sveriges NATO-anslutning… Alla ögon var på Erdogan, men nu har Orbán hittat en ursäkt för att bli upprörd och försena ratificeringen”, skriver Foreign Policy om händelsen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program