Oro för inflationen bland världens centralbankschefer

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

ECB:s räntebeslut och prognos framåt oroar centralbankschefer inom EMU-området. ECB skruvade upp inflationsförväntningarna rejält från 1,7 procents inflation nästa år till en prognos på 3,2 procent. ECB menar att inflationen kommer mattas av längre fram, detta är däremot inte så säkert enligt bland annat Tysklands centralbankchef.

Amerikanske centralbankschefen har däremot bytt fot och varnar för att USA:s höga inflation inte är övergående. Oro för inflationen luftar även centralbankschefer från medlemsländer inom EMU-samarbetet, bland annat den tyska centralbankschefen.

– Det finns risk för att inflationstakten fortsätter uppåt, både i Tyskland och i euroområdet i stort, sade chefen för tyska centralbanken Bundesbank Jens Weidmann.

Utöver Weidmann menar även centralbankscheferna för Portugal och Lettland, Mario Centeno respektive Gediminas Simkus att denna risk är stor. Portugals centralbankschef Mario Centeno, som tidigare stöttat den duvaktiga inställningen från ECB, varnar för sekundäreffekter som löneökningar när ECB fortsätter med nollränta och köp av statsobligationer enligt det långsiktiga stödköpsprogrammet APP.

Guldet har ökat i värde med nästan 2 procent de senaste tre dygnen, varav den stora ökningen kom i idag och igår. Fed:s besked kom i torsdags och ECB:s besked kom idag. Guld anses vara en säker investering vid till exempel alltmer tilltagande inflation.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program