Omfattande upprustning av Gotland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Under en presskonferens på Gotland meddelade finansmarknadsminister Max Elger att regeringen vill ge försvaret på Gotland ett omfattande tillskott om hela 1,6 miljarder. Det är utbyggnad av infrastruktur som är fokus för satsningen.

Infrastrukturen är tänkt att underlätta upprustningen på ön. Bland annat ska antalet värnpliktiga som utbildas på ön kunna bli fler genom utbyggnad av regementet. Under presskonferensen pekade generaldirektören för Fortifikationsverket, Maria Bredberg Pettersson, ut att etapp ett av utbyggnaden gällande Gotlands regemente P18 är färdig. Det som nu ska byggas till är en kasern för värnpliktiga samt byggnader för att husera stödfunktioner för dessa soldater. Generaldirektören poängterade att all utbyggnad sker i enlighet med den klimatalarmistiska agendan.

– Och precis som vi gjort i den första etappen av den här utbyggnaden så jobbar vi ett hållbart och effektivt perspektiv, sade generaldirektören under presskonferensen.

– Exempelvis har vi etablerat en solcellsanläggning och vi har system som omhändertar regnvatten, fortsatte hon.

Den första etappen av utbyggnaden inleddes 2018, samma år som regementet återinvigdes. Enligt Värnkraft som är det försvarsbeslut som ligger till grund för bland annat upprustningen på Gotland, är målet att en förstärkt mekaniserad bataljon samt en skyttebataljon ska kunna mobiliseras på ön vid krig, till detta tillkommer också en hemvärnsbataljon. Försvaret övar också regelbundet sedan flera år tillbaka på att kunna föra över förband från fastlandet till ön.

Innan upprustningen av Sveriges försvar inleddes 2016 fanns det enbart en hemvärnsbataljon på ön. Gotland anses ha stor strategisk betydelse i Östersjöregionen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program