”Ökad risk för militär konfrontation mellan Ryssland och väst”

Anatolij Antonov. Foto: U.S. Mission Geneva / Eric Bridiers

Risken för en direkt militär sammandrabbning mellan västmakter och Ryssland blir allt större, enligt Rysslands USA-ambassadör Anatolij Antonov, uppger Tass.

USA:s vapenleveranser till Ukraina fortsätter.

Den senaste leveransen, som meddelades igår, innefattar bland annat fyra stycken av det amerikanska raketartillerisystemet HIMARS och tillhörande ammunition, samt 16 stycken haubitsar med kaliber 155 mm och 16 haubitsar med kaliber 105.

Detta ökar risken för en direkt militär konflikt mellan Ryssland och väst, förklarar den ryske ambassadören i USA, Anatolij Antonov.

– Administrationens beslut att fortsätta pumpa Kievregimen med tunga vapen förseglar bara Washingtons status som deltagare i konflikten, säger han i ett uttalande enligt Tass och påpekar att Ryssland ser detta som ett omedelbart hot mot sina strategiska intressen.

Den ryske diplomaten uppmanar USA att stoppa vapenleveranserna, som han kallar för provocerande handlingar som kan leda till de allvarligaste av konsekvenser.

– Leveranserna av militära produkter från USA och dess allierade innebär inte bara värre blodsutgjutelser och nya offer, utan ökar också risken för en direkt militär sammandrabbning mellan Ryssland och västländer, fortsätter han.

Det finns dock inga tecken på att USA:s leveranser kommer sluta. Att bistå Ukraina på plats ser USA just nu som det bästa sättet att hjälpa landet i kriget.