Oddsen talar för maktskifte – ”Utlandsrösterna har tydlig blå profil”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0)

Det är mycket tack vare Sverigedemokraternas ökning som det så kallade blågula blocket ser ut att gå mot valseger. Det säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach i SR. Även Centerpartiets och Vänsterpartiets kraftiga minskning spelar in.

Just nu är det drygt 300 valdistrikt kvar att räkna. Därtill kommer sena förtidsröster och utlandsröster, som räknas på onsdag.

Men enligt Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach talar oddsen för det blågula blocket, även om inget är klart.

Av de röster som räknas på onsdag är ungefär en tredjedel utlandsröster. Och dessa röster brukar ha en ”tydlig blå profil”, säger Furtenbach i Ekot.

Samtidigt konstaterar han att Sverigedemokraterna är valets stora vinnare.

– Det finns egentligen bara en stor och tydlig vinnare och det är Sverigedemokraterna. Det är de som har gått fram och åstadkommit det här. Moderaterna minskar litegrann. Så det här blå övertaget beror på Sverigedemokraterna i hög grad, säger Fredrik Furtenbach i SR Ekot.

Samtidigt backar Centerpartiet och Vänsterpartiet, vilket även det spelar in. Båda partierna ser ut att minska kraftigt. Centern ligger på 6,7 procent (−1,9) och Vänstern på 6,6 procent (−1,4).

Att Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna får också stor betydelse. SD kommer nu kunna kräva stora politiska eftergifter, menar Furtenbach. Dock kommer Jimmie Åkesson inte kunna bli statsminister. Det kommer M och KD aldrig tillåta. På grund av sin storlek kommer Sverigedemokraterna även få en större praktisk betydelse i riksdagen.

Se SD-ledaren Jimmie Åkessons tal igår:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program