Det har uppstått meningsskiljaktigheter mellan den politiska och militära ledningen avseende hur den svenska upprustningen av armén ska genomföras. Överbefälhavaren vill ha en NATO-anpassad upprustning, medan flera försvarspolitiker vill följa den sedan tidigare utstakade planen.
Sedan tidigare är det beslutat i försvarsberedningens inriktningsförslag ”Värnkraft” att Sverige inför 2030 skulle har tre mekaniserade brigader, en reducerad motoriserad brigad samt en förstärkt stridsgrupp på Gotland i armén. I år kommer ett nytt inriktningsbeslut från försvarsberedningen och där kan potentiellt detta komma att ändras.
Överbefälhavaren Mikael Bydén militära råd har sammanställt en rapport sedan tidigare där det framgår att Försvarsmakten menar att uppsättningen av två av dessa brigader bör senareläggas. En av anledningarna som anges är det svenska militära stödet till Ukraina vilket kan komma att tvinga fram en senareläggning av den planerade upprustningen.
Den andra anledningen som anges är det planerade svenska medlemskapet i NATO, vilket enligt Försvarsmaktens underlag sätter krav på att svenska förband finns tillgängliga för NATO:s så kallade kollektiva försvar. Då vill myndigheten fokusera på att bygga upp två brigader med hög beredskap och tillgänglighet.
Detta har däremot inte fallit väl ut hos flera svenska försvarspolitiker. Bland annat har det kritiserats av kristdemokraternas mångåriga försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson (KD) som menar att situationen idag inte får bli densamma som 1939 inför andra världskriget, detta säger han i en intervju till TT. Han vill inte se försening av uppbyggnaden av de fyra brigaderna. Något som också den socialdemokratiska försvarspolitiska talespersonen Peter Hultqvist instämmer i.
Oscarsson menar att två procent av BNP inte räcker för att finansiera den planerade upprustningen och säger att hans parti därmed kommer att kräva mer. Försvarsberedningen ska komma med ett nytt inriktningsbeslut i år och det är i dessa förhandlingar som Oscarsson menar att hans parti kommer att kräva mer.
Debatterna och diskussionerna på det kommande försvars- och säkerhetsarrangemanget Folk och Försvar i Sälen kommer troligen att vara fokuserad på bland annat denna fråga.