Nya filmer från Estonia: ”Går inte att utesluta detonation”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Leif Jørgensen

Sveriges Radio Ekot har nu publicerat sekretessbelagda filmer från Estonias vrak som visar inte bara ett utan två hål i skrovet.

Det är SR Ekot som kommit över de sekretessbelagda filmer från Estonia som haverikommissionen tog i somras.

En film visar tydligt det hål som avslöjades i Henrik Evertssons Discovery-dokumentär ”Estonia – Fyndet som ändrar allt”. På den nya filmen ser man att plåten har vikts utåt.

Anders Ulfvarson, professor emeritus i skeppsbyggnadsteknik vid Chalmers, säger till Ekot att hålet ser trasigare ut än vad han trodde det skulle göra. Bildkvaliteten på de nya filmerna är också mycket bättre än tidigare videomaterial varför mycket nytt nu framkommer, enligt Ulfvarson.

Och det handlar om stora skador. Vidare är hålet svart och böjt och ser delvis ut som ”sönderbränt trä” som vridits utåt från båten, skriver Ekot.

– Det är ju helt uteslutet att de här utstickande balkarna, och förvridna nästan upprullade plåtarna, skulle ha orsakats av kontakt med botten. Det här har tillkommit på nåt annat sätt. Med tanke på att det är både svärtat, och att plåtar och balkar är förvridna så går det inte att utesluta detonation, säger Lars Ångström, tidigare MP-riksdagsledamot som engagerat sig i Estonia, till Sveriges Radio.

Anders Ulfvarson vill inte spekulera kring vad som orsakat hålet. Men om det handlar om något pyrotekniskt så kan det avslöjas med så kallade metallografer, förklarar han.

På tisdagen visar Ekot ytterligare en film, på ett andra hålet i fartyget. Det finns cirka 20 längre akterut från hålet som först avslöjades i Discovery-dokumentären.

– Skrovet öppnar ju upp sig precis som en konservburk. Så det kommer ju in väldigt mycket vatten vid en sån skada, säger professor emeritus i skeppsteknik Olle Rutgersson, till Ekot om det andra hålet.

Han bedömer att detta, det andra hålet, har slitits eller skurits upp av något vasst föremål. Men om det skedde innan eller efter båten sjönk kan han inte bedöma. Enligt Rutgersson är det svårare att säga vad som orsakat det första hålet, det som uppdagades i Discovery-dokumentären.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program