Norska staten betalar halva elkostnaden för hushållen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Norges regering meddelar att de kommer att ta halva elpriskostnaden för de norska hushållen om priserna fortsätter att rusa i vinter, enligt Aftonbladet. Norges problem med elpriset är en bieffekt av bland annat Sveriges allt labilare energiförsörjningskapacitet.

Beslutet gäller för perioden från och med december fram till mars. Taket för när ersättningen upphör att gälla ligger på 5.000 kilowattimmar per månad, vilket är långt över normal förbrukning för större delen av befolkningen.

Större delen av Norges energiproduktion kommer från vattenkraften enligt el.se, men eftersom landets elmarknad är sammankopplad med blanda annat Sveriges mer labila marknad där den icke-planerbara energislag som vindkraft används i allt större utsträckning, smittar effekterna av sig till Norge.

Sveriges och EU:s stora problem är att alltmer så kallad förnybar elproduktion ersätter stabila planerbara energislag. Sverige har till exempel kraftigt minskat inslaget av kärnkraft och därmed uppstår volatilitet på energimarknaden.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program