M, SD och V vinnare jämfört med valresultatet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Både Liberalerna och Miljöpartiet under riksdagsspärren enligt Statistisk Opinion, vilket är en statistisk kanal på Twitter som bland annat gör sammanvägningar av opinionsundersökningarna. De stora vinnarna jämfört med valresultatet 2018 är Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Miljöpartiet hamnar under spärren när de tappar med -0,6 procentenheter jämfört med valresultatet, deras sammanvägda resultat är 3,8 procent. Likaså har Liberalerna minskat kraftigt och ligger nu långt under spärren med 2,6 procent, deras minskning i den sammanvägda mätningen ligger på -2,9 procentenheter jämfört med valresultatet.

Socialdemokraterna har återhämtat sig från att legat långt under valresultatet, till att enbart minska med -0,5 procentenheter jämfört med valet 2018. Detta efter partiledarbytet och att Miljöpartiet lämnat regeringen. Medan Miljöpartiet inte verkar vinna något på att ha lämnat regeringen, så är det tydligt att det gynnat Socialdemokraterna.

Det konservativa blocket har totalt gått fram med +2,5 procentenheter jämfört med valet 2018, där Moderaterna ökar med +1,6 procentenheter och Sverigedemokraterna ökar med +2,0 procentenheter. Kristdemokraterna tappar däremot -1,1 procentenheter jämfört med valresultatet.

Foto: Statistiskt Opinion (Twitter)

Mellan blocken är det jämnt, oavsett om man räknar med de partier som missar spärren eller inte. Det konservativa blocket får 46,2 procent medan det rödgröna blocket får 45,6 procent. Detta om man enbart räknar de partier som tar sig över riksdagsspärren. I ett sådant läge får det konservativa blocket parlamentarisk majoritet. För den rödgröna sidan inklusive Miljöpartiet är den samlade siffran 49,4 procent. Det konservativa blocket och Liberalerna, som räknas till högersidan i svensk politik men inte till det konservativa blocket, skrapar ihop 48,8 procent.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program