Norska FHI: Coronaviruset kan nu jämföras med en influensa

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Folkehelseinstituttets kontor i Oslo. Foto: Olav Helland

Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet (FHI), säger nu att coronaviruset kan jämföras med en säsongsinfluensa, uppger VG.

Det är Norge som nu skiftar sin syn på covid-19.

Landet går in i ett nytt paradigm ”där coronaviruset inte längre är farligare än andra luftvägsinfektioner”, skriver den norska tidningen VG.

Beskedet kommer från Folkehelseinstituttet.

– Vi är nu inne i en ny fas där vi behöver se på coronaviruset som en av flera luftvägssjukdomar med säsongsvariation, säger Geir Bukholm, biträdande direktör på FHI, till VG.

Enligt myndigheten har de flesta i riskzonen blivit skyddade. Coronaviruset cirkulerar fortfarande men andelen personer som behöver sjukhusvård år låg.

Folkehelseinstituttet bedömer att viruset inte längre kommer överbelasta vården. Det kan visserligen bli en ny våg i vinter, i kombination med andra luftvägssjukdomar, men inget vården inte kan hantera. I Norge har 90 procent fått den första vaccindosen och 83 procent är fullvaccinerade. De vaccinerade kan fortfarande bli sjuka, men kommer troligen bara få milda förkylningssymtom, enligt Folkehelseinstituttet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program