Norska FHI: Coronaviruset kan nu jämföras med en influensa

Folkehelseinstituttets kontor i Oslo. Foto: Olav Helland

Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet (FHI), säger nu att coronaviruset kan jämföras med en säsongsinfluensa, uppger VG.

Det är Norge som nu skiftar sin syn på covid-19.

Landet går in i ett nytt paradigm ”där coronaviruset inte längre är farligare än andra luftvägsinfektioner”, skriver den norska tidningen VG.

Beskedet kommer från Folkehelseinstituttet.

– Vi är nu inne i en ny fas där vi behöver se på coronaviruset som en av flera luftvägssjukdomar med säsongsvariation, säger Geir Bukholm, biträdande direktör på FHI, till VG.

Enligt myndigheten har de flesta i riskzonen blivit skyddade. Coronaviruset cirkulerar fortfarande men andelen personer som behöver sjukhusvård år låg.

Folkehelseinstituttet bedömer att viruset inte längre kommer överbelasta vården. Det kan visserligen bli en ny våg i vinter, i kombination med andra luftvägssjukdomar, men inget vården inte kan hantera. I Norge har 90 procent fått den första vaccindosen och 83 procent är fullvaccinerade. De vaccinerade kan fortfarande bli sjuka, men kommer troligen bara få milda förkylningssymtom, enligt Folkehelseinstituttet.