NINA OLOFSSON f.d. Drakfors:
Du som krigshetsar är medskyldig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USAs proxykrig, där Ukraina utnyttjas till att vara en bricka i ett djävulskt, spel lurar många människor in i fållan till att krigshetsa.

Vi är tack och lov många nu som ser igenom medias krigspropaganda. Löpsedlarna har dominerats av negativa rubriker om hur Putin är döende och vill ta över Europa. Den ena experten efter den andra får krigsorera i bästa sändningstid. Den som manar till fredsförhandlingar blir kallad för Vatnik, Putinist eller Putinisthora som jag blev utmålad till att vara, för att jag inte spelade med i narrativet att endast Putin är ond och alla andra goda. Sådana förenklingar av komplicerade situationer borde få varenda en av er att se en röd flagga som signalerar att nått inte stämmer med det som prånglas ut via media.

Länge nu har vi kunnat läsa att det bara är en tidsfråga innan Ukraina vinner, en tidsfråga innan Rysslands ekonomi kollapsar, en tidsfråga innan Putin dör i cancer (givetvis enligt en anonym källa). Vi skickar vapen och pengar till Ukraina och om jag får gissa har vi ingen kontroll alls vart våra skattemedel hamnar eller vilka länder som vapnen säljs vidare till. Zelenskyj åker på en slags rockturne och hyllas med stående applåder och politikerna ger bort våra pengar utan att ens göra en konsekvensanalys, som bortblåst är värdegrunden och FN:s mänskliga rättigheter, alla dessa fina värden om fred och solidaritet. Fredsförhandlingar får vika undan för krigshets som förvärrar situationen. Till och med ett parti som Kristdemokraterna krigshetsar och tycker att det Ukrainska folket ska slåss till siste man mot en stormakt som inte kommer vika undan då det för dem handlar om ett existentiellt hot när Nato tränger sig allt närmare Rysslands gränser. Detta vet USA, att ett Nato som kan placera missiler och kärnvapen för nära Ryssland ses som ett existentiellt hot, och ändå gör man detta, varför?

Politikerna har fullt upp med att krypa för USA och Nato, och ifrågasätter inget. För att legitimera krigshetsen så används media som en propagandacentral som basunerar ut i en stridande ström om hur ond Putin är, och den ena mätningen efter den andra visar tydligen på hur folket numera vill gå med i Nato. Till och med SD som varit negativa mot Nato är nu positivt inställda och vill gå med.

Sanningen är att innan Nato så var inte Sverige något reellt hot mot Ryssland, men i och med ett medlemskap i Nato så kan inte det tolkas som annat än att vi vill vara med att förinta Ryssland. Därmed bevisar vi att Putin har gjort korrekt analys när han ser Natos närmande som ett existentiellt hot mot Rysslands befolkning, för hur ska vi annars tolka kriget i Ukraina? Det är tydligt att politikerna i Europa och Sverige vill på det Ukrainska folkets bekostnad ha krig med Ryssland. Men hur kommer detta sluta? Visst för en tid så rullar krigsmaskineriet och industrin jublar över miljardregn, men fortsätt krig är väl inte svaret? Har Sveriges politiker övergett tanken om fred i Europa? Det ukrainska folket vill inte ha krig, de vill leva precis som du och jag, men vi tvingar dem att bli slaktade i ett krig som inte har några vinnare.

Men för all del sitt du in din soffa och tryggt titta på rapporteringen om kriget, men kom ihåg att du är lika medskyldig när du krigshetsar eller kallar någon för Putinist.

Nina Olofsson, fd Drakfors
Socionom och medborgarjournalist

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program