New York Times dömer ut Israels ”bevis” om sjukhusbombningen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Även New York Times har nu gjort en djupare analys av det filmmaterial som finns från explosionen av Al-Ahli-sjukhuset i Gaza. Missilen som påstods komma från Gaza och ha sprängt sjukhuset, kom egentligen från Israel och landade inte i närheten av sjukhuset.

Det är New York Times som nu analyserat filmmaterial i samband med bombningen av Al-Ahli-sjukhuset i Gaza.

Israel skyller på en misslyckad raketskjutning från Islamiska Jihad och Hamas skyller på Israel.

Tidningen kan fortfarande inte fastslå vad som orsakat explosionen, som ska ha dödat hundratals civila, men dömer ut ett av Israels centrala bevis.

Analysen ”ställer tvivel på ett av de mest uppmärksammade bevisen som israeliska tjänstemän använt för att framföra sin sak och komplicerar den enkla berättelse de lagt fram”, skriver NYT.

Det handlar om ett videoklipp från Al Jazeeras livesändning den 17 oktober.

Israels militär påstod att det var en ”raket riktad mot Israel” som ”feltände och exploderade” nästan samtidigt som sjukhuset exploderade.

Men enligt NYT-analysen var missilen i videon aldrig i närheten av sjukhuset, utan två mil bort. Dessutom skickades den från Israel, inte Gaza.

Andra filmer visar palestinska raketer som skickas mot Israel, men det går 25 sekunder mellan den sista palestinska raketen och sjukhusexplosionen. Likaså syns israeliskt bombardemang på filmerna, men den israeliska militären förnekar i tidningen att detta skedde ”inom en räckvidd som äventyrade sjukhuset” – hur nära man anföll vill man dock inte säga.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program