Nato hånas efter Twitter-inlägg om att ”Vi är Harry Potter”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Julo (public domain)

Nato gör nu referenser till västerländsk populärkultur, som Harry Potter och Star Wars, för att försvara proxykriget i Ukraina. Men många tycker deras senaste Twitter-inlägg är bisarrt och osmakligt. ”Vem skriver detta nonsens. Pinsamt.”

Det var under torsdagen som den USA-ledda militäralliansen Nato publicerade ett inlägg på Twitter som fått många att håna organisationen.

Nato blästras redan av kritik, sedan det avslöjats att organisationens medlemmar USA och Norge bombade sönder Europas energiförsörjning genom att spränga Nord Stream. De fjärrutlösande sprängladdningarna placerades ut på gasledningarna under en Nato-övning i Östersjön i juni förra året, enligt den grävande journalisten Seymour Hersh.

Men enligt Nato själva så står man på rätt sida av historien.

I Twitter-inlägget gör man jämförelser med Harry Potter, William Wallace (skotsk nationalhjälte), Na’vi (humanoiderna från science fiction-filmen Avatar) och Han Solo från Star Wars.

Ukraina flyr från Shawshank (fängelset i långfilmen Nyckeln till frihet) och spränger Dödsstjärnan i Star Wars, påstås det vidare.

Man slåss mot Harkonnen (antagonisten i science fiction-serien Dune) och utmanar Thanos (superskurk i Marvel Comics fiktiva universum).

Nato skriver:

”Ukraina är värd för ett av det här århundradets stora epos. ’Vi är Harry Potter och William Wallace, Na’vi och Han Solo. Vi flyr från Shawshank och spränger Dödsstjärnan. Vi slåss med Harkonnens och utmanar Thanos.'”

Det ska handla om citat från en ukrainsk soldat.

Men många är alltså kritiska till inlägget.

Natos Twitter-inlägg har över 9.000 svar och har visats 22 miljoner gånger.

”Nej. Ni kastar in den manliga befolkningen i Ukraina i en köttkvarn för att stödja en massiv penningtvättsbluff. Det är ondskefullt”, skriver en person i kommentarsfältet.

”Vem skriver detta nonsens. Pinsamt. Detta är tidsepoken där oseriösa personer har makten.”

”Ingen sa detta när Irak eller Syrien bombades tillbaka till stenåldern.”

”Ytterst vidrigt inlägg”.

”Människor dör varje dag i ett proxykrig framprovocerat av Nato, och de tycker det är bra att jämföra detta med fantasi.”

”Jag trodde Nato var en seriös organisation.”

”Bara denna tweet är skäl nog att avskaffa Nato.”

”Nato har blivit en kriminell organisation.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program