Sverige och Finland fick ett intryck som inte stämde överens med verkligheten när de skickade in sina Nato-ansökningar. Det säger Swebbtvs analytiker Stig Berglund. Men nu har verkligheten hunnit ikapp, och med den kom stora problem.
I går meddelade Finland att man inte kommer gå vidare med sin Nato-ansökan utan Sverige.
– Vi har varit överraskade av Turkiets åsikter om Natomedlemskapet. Men som med all internationell politik måste vi lyssna noga på Turkiet, sade Finlands president Sauli Niinistö under en pressträff med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg enligt TT/Ekot.
Förra veckan sade han också i en intervju med Ilta-Sanomat att Finland aldrig hade skickat in sin Nato-ansökan om man känt till Turkiets krav, som bland annat går ut på att Sverige och Finland måste bryta sina band med kurdiska grupper som Ankara ser som terrorister.
Idag måndag höll Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Stoltenberg en egen pressträff på Harpsund i Sörmland, där de bland annat diskuterade Turkiet.
Innan Sverige och Finland skickade in sina medlemsansökningar till Nato talades det om att processen skulle veckor, men nu vill man inte ge någon tidsplan för hur lång tid den kommer ta.
– Det är omöjligt att säga exakt, sade Stoltenberg idag enligt SVT.
Enligt Swebbtvs analytiker Stig Berglund verkar Sverige och Finland ha haft helt fel uppfattning av verkligheten. Men nu är den uppenbar för alla.
– Jag tror de fick intrycket av att det här var klappat och klart. Det är inte så konstigt om man får höra att detta kommer gå undan och att det under tiden kommer bli säkerhetsgarantier från enskilda större Nato-länder. Frågan är hur mycket man kan styra sina öden i fortsättningen. I portgången in i Nato har man ju ramlat rakt in i verkligheten, när det visat sig finnas krafter som kör med stenhård realpolitik, säger Stig Berglund till Swebbtv Nyheter.
– Jag tror detta bara är en försmak på hur det är att verka i mer seriösa sammanhang. Sen är frågan hur mycket vi kommer ha att säga till om inom Nato. Väldigt lite. Men Sverige och Finland har ju samtidigt kommit fram till att det stärker freden och säkerheten att gå med i Nato. Jag tror inte man kan backa från det. Vad man muttrar för sig själv i bastun är ju en annan sak.