Nationalistiska vindar i Frankrike

Foto: Faksimil Rassablement Nationals Youtube-kanal

I det franska presidentvalet har Marine Le Pen fått en utmanare på den nationalistiska planhalvan. Utmanaren heter Eric Zemmour, en presidentkandidat med en tuffare retorik och politik kring migrations- och assimileringsfrågor. Samtidigt ser Le Pen ut att bli den som slutligen utmanar den fortsatt impopulära Macron i andra omgång i det kommande franska presidentvalet. Sammanlagt har Le Pen och Zemmour utraderat motståndet från såväl vänster som borgerligt håll, den enda som är kvar att besegra är den nyliberala presidenten Macron.

Marine Le Pen har fortsatt störst stöd bland de nationalistiska väljarna, men Eric Zemmour har dykt upp som en stark utmanare för att ta sig till den andra valomgången i det franska presidentvalet. Franska presidentvalet genomförs i två omgångar, de två kandidater som får flest röster i första omgången går sedan vidare till andra omgången.

– Alla opinionsundersökningar lutar åt att sittande president Emanuel Macron vinner den andra omgången i valet, säger Frankrike-politiska experten Tobias Svensson.

– Det är svårt att sia om vem det är som blir motståndare till Macron i andra omgången, oavsett om det blir Le Pen eller Zemmour kommer deras respektive väljare att rösta på motståndaren till Macron i andra valomgången, avslutar Svensson.

Zemmour har gått fram med betydligt radikalare politik och retorik än Le Pen, vilket har uppskattats av stora väljarskaror. Han har lyft problematiken med fokutbytet och har varnat för vad han menar är ett framtida raskrig som kommer inträffa i Frankrike om inte den politiska kursen läggs om totalt. Han anklagar politiker till höger såväl som vänster att ansvara för utvecklingen i landet. Opinionsmässigt ser det ut som att det antingen blir Le Pen eller Zemmour som utmanar Emmanuel Macron i den andra och avgörande valomgången. Övriga kandidater ligger långt efter. Le Pen ser ut att ha vunnit flera tidigare vänsterväljare som röstade på kommunistiska kandidaten Jean-Luc Mélenchon förra valet. Hon och Zemmour har också tagit många väljare från den borgerliga kandidaten som i år är Valérie Pécresse jämfört med förra valets François Fillon. Båda politiska grupperna halveras av den nationalistiska rörelsen i Frankrike. Le Pen har efterhand återradikaliserat sin retorik för att locka tillbaka väljare hon förlorat till Zemmour.

Under Zemmours valmöte i Paris uppstod tummult när vänsterextrema infiltratörer försökte störa ut valmötet. Zemmours anhängare gick omedelbart till våldsamt angrepp mot de demokratiföraktande vänsterextremisterna och kastade ut mötesstörarna som blev uppenbart chockerade över reaktionerna.

De politiska spänningarna i Frankrike är sedan en lång tid starka och hela Macrons presidentskap har kantats av alltmer tilltagande oroligheter i landet.