Nationalistiska vindar i Frankrike

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Rassablement Nationals Youtube-kanal

I det franska presidentvalet har Marine Le Pen fått en utmanare på den nationalistiska planhalvan. Utmanaren heter Eric Zemmour, en presidentkandidat med en tuffare retorik och politik kring migrations- och assimileringsfrågor.

Marine Le Pen har fortsatt störst stöd bland de nationalistiska väljarna enligt Politicos Poll of Polls, men Eric Zemmour har dykt upp som en stark utmanare för att ta sig till den andra valomgången i det franska presidentvalet. Franska presidentvalet genomförs i två omgångar, de två kandidater som får flest röster i första omgången går sedan vidare till andra omgången.

– Alla opinionsundersökningar lutar åt att sittande president Emanuel Macron vinner den andra omgången i valet, säger Frankrike-politiska experten Tobias Svensson till Swebbtv Nyheter.

– Det är svårt att sia om vem det är som blir motståndare till Macron i andra omgången, oavsett om det blir Le Pen eller Zemmour kommer deras respektive väljare att rösta på motståndaren till Macron i andra valomgången, avslutar Svensson.

Zemmour har gått fram med betydligt radikalare politik och retorik än Le Pen, vilket har uppskattats av stora väljarskaror. Han har lyft problematiken med folkutbytet vid flera tal och vid intervjuer med media, bland annat till Europe 1.

Under Zemmours valmöte i Paris uppstod tumult när vänsterextrema infiltratörer försökte störa ut valmötet. Zemmours anhängare gick omedelbart till våldsamt angrepp mot de demokratiföraktande vänsterextremisterna och kastade ut mötesstörarna som blev uppenbart chockerade över reaktionerna.

De politiska spänningarna i Frankrike är sedan en lång tid starka och hela Macrons presidentskap har kantats av alltmer tilltagande oroligheter i landet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program