Nationalistisk allians bildad

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Flera nationalistiska partier runtom Europa genomförde ett toppmöte i Warszawa i lördags. Målet var att enas och driva gemensamma frågor i EU-parlamentet som är viktiga för partierna. Det handlar bland annat om migration och nationell suveränitet, enligt Euro News.

De involverade partierna anslöt sig till gemensamma deklarationer och menar att EU idag styrs av en självutnämnd elit. De menade också att bara de suveräna nationalstaterna har full demokratisk legitimitet. En ofta upprepad kritik mot EU är att icke-folkvalda lobbyister och byråkrater har för mycket makt, vilket blir på bekostnad av nationalstaternas folkvalda parlament och regeringar.

En långvarig konflikt mellan EU och framförallt Polen samt Ungern, som båda har nationalistiska regeringar, har handlat om en maktkamp mellan Bryssel-byråkratin och respektive lands regering.

Ingen formell grupp har ännu skapats, utan det är partier från grupperna ID och ECR som träffats för att hitta gemensam grund i frågor de kan enas kring. Skulle en formell grupp i EU-parlamentet bildas, vilket Nationell Samlings partiledare Marine Le Pen hoppas på enligt Euro News, skulle det blir den näst största gruppen i EU-parlamentet efter EPP där bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna är gruppmedlemmar.

Från de nordiska EU-länderna med representation i EU-parlamentet deltog Sannfinländarna, där EU-parlamentarikern Laura Huhtasari deltog som representant. Huthasaari är uttalat för en Fixit, Fixit skulle innebära att Finland lämnade EU.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program