Alternativ för Sverige genomförde ett torgmöte under lördagen på Stortorget i Stockholm. Där var det stort fokus på återvandringsfrågan och det kom ett överraskande besked om att så mycket som tio procent av väljarna överväger att rösta på partiet.
Det talas ofta om bortkastade röster när det gäller Alternativ för Sverige på olika forum och sociala medier. Något partiledaren Gustav Kasselstrand menar är ett märkligt resonemang.
– En röst på ett parti som man tror på, är aldrig bortkastad. Ju fler röster ett parti får, desto större möjlighet har partiet att bilda opinion för sina frågor. Det gäller även om partiet skulle vara utanför riksdagen, säger Kasselstrand till Swebbtv Nyheter.
– Om ett parti dessutom får minst en procent av rösterna får man valsedlar betalda och utlagda på samma villkor som riksdagspartierna, och man spelar därför med jämnare spelregler inför nästa val vilket brukar innebära goda möjligheter till riksdagsinträde. Man måste helt enkelt se ett partis väg in i riksdagen som ett maratonlopp och inte en sprint. SD är ett utmärkt exempel på det, fortsätter Kasselstrand.
Partiet beställde därför en undersökning inför torgmötet för att utreda hur många som skulle vilja rösta på partiet, men av olika skäl inte gör det ännu. Under Kasselstrands tal på partiets torgmöte framkom det att närmare tio procent utan tvekan vill och överväger att rösta på partiet. Detta enligt en opinionsundersökning partiet beställt från Sentio.
– Jag har länge vetat att det finns många i väljarkåren som anser att inget riksdagsparti driver viktiga frågor som återvandring och Swexit. Att de överväger att rösta på AfS är därför naturligt, menar Kasselstrand.
Alternativ för Sverige rönte stora framgångar under kyrkovalet där partiet överraskade och fick tre hela mandat. Flera politiska motståndare menade inför det valet att det skulle bli partiets sista val och att det skulle bli en flopp. Det blev istället en valsuccé för partiet, som själva siktade på att erövra ett mandat i kyrkovalet men lyckades erövra tre istället. Anledningen till de lågt ställda förväntningarna på kyrkovalet berodde på att många nationalistiska väljare har valt att lämna kyrkan, partier likt Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna har därmed svårare att nå bra resultat i kyrkovalet.
Partiet har valt en tidig start med sina torgmöten inför valet 2022, till skillnad från många andra partier som börjar med dessa långt senare.
– Mycket förberedelser under hösten och vintern ligger bakom detta. Nu är våren här, vi är äntligen igång, och nästa möte äger rum redan den 2 april i Kungsbacka, avslutar Kasselstrand.