”Musk förhindrade världskrig” – vägrade aktivera Starlink vid Krim

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Elon Musk. © Foto: ZACK/MCOM (Ministério Das Comunicações) (CC BY 2.0)

Förra året fick Elon Musk en begäran om att aktivera Starlink vid Krims kust, för att Ukraina skulle kunna sänka den ryska flottan. Han vägrade dock lyda, skriver han på X. Han ville mämligen inte att hans företag SpaceX skulle bli delaktig ”i en större krigshandling och konfliktupptrappning”.

Elon Musk har hamnat i hetluften igen.

Under torsdagen rapporterade CNN att Musk förra året i hemlighet beordrat sina medarbetare att stänga av Starlinks satellitkommunikationsnät nära Krim för att förhindra en ukrainsk attack mot den ryska flottan. Detta med hänvisning till en ny biografi om miljardären, skriven av Walter Isaacson. Musk var rädd att Ryssland skulle svara med en kärnvapenattack.

I ett inlägg på X förnekar dock Musk att någonting stängdes av. Enligt honom var Starlink-regionerna i fråga inte aktiverade. ”SpaceX avaktiverade ingenting”, skriver han.

Dock uppmanades han att aktivera Starlink, vilket han inte gjorde, eftersom det hade kunnat eskalera kriget.

”Det kom en nödbegäran från statliga myndigheter att aktivera Starlink hela vägen till Sevastopol. Den uppenbara avsikten var att sänka större delen av den ryska flottan som låg ankrad. Om jag hade gått med på deras begäran, skulle SpaceX uttryckligen varit delaktig i en större krigshandling och konfliktupptrappning”, skriver Elon Musk.

”Om det Isaacson har skrivit i sin bok är sant, så ser det ut som att Musk är det sista adekvata sinnet i Nordamerika. Eller åtminstone, i det könsneutrala Amerika, är det han som har bollar”, skriver Rysslands tidigare president Dmitry Medvedev på X.

I sociala medier skriver flera att Musk genom sin handling förhindrade ett tredje världskrig.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program