Mörka moln på himlen för blivande partiledare Magdalena Andersson (S)

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

På torsdag ska Magdalena Andersson tillträda som ny partiledare för Socialdemokraterna och det är ett splittrat parti hon tar över. Det är däremot inte det största problemet, den koalition av partier som hon måste få samman för att säkra statsministerposten och för att få igenom statsbudgeten är ännu mer splittrad.

Inom Socialdemokraterna strider olika falanger i olika frågor, partiets vänsterfalang vars ledande gruppering är de så kallade Reformisterna vill införa såväl fastighetsskatt som arvs- och gåvoskatt. Något som partistyrelsen säger tvärt nej till. Införande av fastighetsskatt skulle slå hårt mot den allt snabbare minskande gruppen av arbetare som fortfarande ger sitt stöd till Socialdemokraterna. Socialdemokraternas stöd inom det så kallade LO-kollektivet blir allt svagare, även om de fortsatt är största partiet där, detta enligt SCB:s stora partisympatiundersökning som Aftonbladet rapporterade om tidigare i år.

Samtidigt är det inga stora problem för Andersson när hon tillträtt som partiledare. Låsningarna mellan den koalition av partier som krävs för att hon ska kunna tillträda som statsminister är betydligt värre. Dels finns det låsningar mellan regeringspartiet Miljöpartiet och stödpartiet Centerpartiet om uppluckringen av strandskyddet och frågor avseende skogsbruket i Sverige. Vidare har Centerpartiet och Vänsterpartiet en alltmer infekterad relation till varandra. Centerpartiet säger sig vägra stötta en regering eller budget som gör sig beroende av Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet å sin sida ställde tidigt flera krav för att rösta för regeringens budget, av dessa krav ansåg Vänsterpartiet att sjukförsäkringarna tillmötesgåtts delvis. Den finanspolitiska talespersonen Ulla Andersson (V) gav intrycket under budgetdebatten tidigare i höst att Vänsterpartiet kommer stödja regeringens budget. Däremot har Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet sagt att om inte Socialdemokraterna skjuter upp förändringarna av LAS till efter valet, är det inte säkert att Vänsterpartiet röstar för Magdalena Anderssson (S) som ny statsminister. Detta enligt en intervju i tidningen Arbetet. Detta föranledde den tidigare utrikesministern Margot Wallström att skriva ett Facebook-inlägg, där hon undrar om Vänsterpartiet vill stoppa det som skulle kunna bli den första kvinnliga statsministern i Sverige.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program