Karolinska Institutet raderar sitt historiska arv – anses ”rasistiskt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bland annat vägar ska döpas om. Campus Solna (Karolinska institutet). Foto: Arild Vågen

Karolinska Institutet har beslutat att byta namn på vägar, en sal och en byggnad som idag är uppkallade efter bland andra ”rasbiologer”, skriver man på sin hemsida. De nya namnen ska baseras på rätt värdegrund, klargör man.

Karolinska Institutet vill nu ändra namn på en av universitetets salar samt en byggnad och två vägar på institutets campus i Solna i Stockholm.

Anledningen är att de nuvarande namnen är uppkallade efter de rasbiologiska forskarna Anders och Gustaf Retzius samt nobelpristagaren Hans von Euler, som utpekas som nazistsympatisör.

Beskedet kommer efter flera år av ”intensiva diskussioner” kring KI:s historiska arv, uppger man på hemsidan. Men bara namn med ”rasistiska” spår kommer bytas ut.

Närmare bestämt handlar det om sal Retzius på campus Solna, som man vill ersätta med något annat. Dessutom vill man byta namn på Retziuslaboratoriet i Solna.

Vidare uppmanar man Solna stad att ändra namn på Retzius väg, som ligger på samma campus samt byta ut ”von Eulers väg” till ”Ulf von Eulers väg”.

”Detta för att tydliggöra att KI och Solna tar avstånd från de nazistsympatier som uttrycktes av Hans von Euler, som aldrig hade någon relation till KI. Sonen Ulf von Euler var däremot professor vid KI under många år och fick Nobelpriset 1970. ”

Beslutet innebär också att personporträtt och andra minnesmärken som avbildar ovannämnda personer tas bort.

– Jag tycker det är viktigt att KI hittar en balans mellan vår historia och de värderingar som i dag är centrala för oss som organisation, säger rektor Ole Petter Ottersen.

KI anser att de nuvarande namnen representerar personer ”som gett uttryck för rasism och annat nedlåtande och förminskande beteende och uttryckta värderingar gentemot olika folkgrupper”.

Karolinska Institutet ska även ändra principerna för namngivning. I framtiden ska de vara ”etiska”. Likaså kommer man erbjuda alla elever föreläsningar om KI:s bakgrund och historia, ”där de delar som vi i nutid tar avstånd ifrån finns med”, skriver man.

I social medier haglar kritiken. KI anklagas till exempel för ”historierevisionism”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program