Moderaterna vill inte ta bort pandemilagen utan förlänga den i ytterligare två månader, uppger SVT. Detta för att kunna utöka användningen av vaccinpass, vilket partiet av någon anledning är mycket påstridigt med att få igenom. Pandemilagen är en förutsättning för att covidpassen ska kunna användas.
Vaccinerade smittas av coronaviruset till höger och vänster. Bara de senaste dagarna har tre partiledare testat positivt för smittan.
Tidigare har även Moderatledaren Ulf Kristersson smittats.
Trots det vill Moderaterna fortsatt använda vaccinpass och utestänga ovaccinerade från samhället. Vaccinpassen ska ersätta andra restriktioner, anser man. Bland annat det är partiets krav när det kommer till att förlänga den så kallade pandemilagen.
– Utifrån att de vaccinerade inte belastar sjukvården i samma utsträckning som ovaccinerade så är det rimligt att hålla samhället så öppet det bara går, det kan man göra med vaccinpass. Vi kommer att leva med viruset under lång tid och det är orimligt att stänga ner samhället varje höst och vinter, säger M:s socialpolitiska taleskvinna Camilla Waltersson Grönvall till SVT.
Detta säger partiet trots att vården inte är extremt belastad av covid-19, samtidigt som smittspridningen är mycket stor. Det ligger ännu bara ett hundratal covidsjuka på IVA och knappt 1.200 totalt i slutenvården. Men ner till så få som en tredjedel av ”covidpatienter” inlagda på sjukhus är inte ens riktiga covidpatienter utan inlagda för andra skador och sjukdomar.
Bara Liberalerna vill helt stoppa pandemilagen, enligt SVT. Men det säger Moderaterna nej till. Varför? Lagen är nämligen en förutsättning för att kunna använda vaccinpassen, förklarar partiet uttryckligen, och att fortsätta dela upp samhället med sådana pass är alltså Moderaterna mycket envisa med att göra – trots att covidpassen är medicinskt meningslösa.
Regeringen vill förlänga pandemilagen i fyra månader, fram till 31 maj.
"Många ligger inte inne på grund av att de har covid, utan är där för att de har något annat men samtidigt har en covidinfektion"
Ändå är det bara drygt 900 av slutenvårdens totalt ca 25.000 platser i landet som fylls av patienter med covid. Vad lider de andra drygt 24.000 av? https://t.co/L25kHsbLUQ
— Jan Ericson (@Ericson_ubbhult) January 11, 2022
Något säger mig att det har varit så här ganska länge…https://t.co/uOwlYx5Ri5
— Plebsombudsmannen (@ingenharfrikort) January 13, 2022