EU-ledare samlas för att diskutera Ukraina-krisen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

EU:s försvars- och utrikesministrar samlas i Frankrike för att diskutera Ukraina-krisen, de ska även prata om hur Ryssland försöker splittra EU enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S). Det som mötet i huvudsak fokuserar på är den så kallade ”Strategiska Kompassen”.

Utrikesminister Ann Linde menar inför mötet att Ryssland försöker underminera EU:s roll i Ukraina-konflikten.

– Vi ser ju ett medvetet försök från Ryssland att splittra EU och spela ned EU:s betydelse. Det är viktigt för oss att understryka att EU självklart har en roll när det gäller att diskutera EU:s försvars- och säkerhetspolitik, sa Linde under en digital pressträff från Brest.

Detta är något som även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menat tidigare. Detta då EU inte är inbjudet till samtalen där USA, Ryssland och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) ska genomföra samtal. Det anses degradera EU till en perifer organisation, utan betydelse när det väl gäller och som en oviktig global maktspelare. Många menar att den interna splittringen inom EU länge bådat för ett allt svagare EU. Den interna splittringen som skett har inte berott på Ryssland som framhålls av försvarsminister Hultqvist, utan EU:s alltmer långtgående intervention i Ungerns och Polens inrikespolitiska förehavanden. Detta har lett till flera djupgående kriser som försämrat relationerna mellan EU och de två länderna betydligt.

Ministrarna kommer ha djuplodande samtal om det som kallas den Strategiska Kompassen under mötet. Detta med syfte att förbereda inför mötet där stats- och regeringschefer från EU-länderna ska träffas för att fastställa den strategiska visionen, vilken ska uppnås till år 2030. Likt mycket annat på global nivå är år 2030 året då diverse målsättningar ska vara uppnådda. Mötet mellan stats- och regeringscheferna är planerat till mars i år. Arbetet med den Strategiska Kompassen har pågått under lång tid, målsättningarna är olika men det anses av EU-kritiker att vara ytterligare ett steg i federaliseringsprocessen för EU. Där likriktning av säkerhets- och utrikespolitiska målsättningar banar väg för EU-gemensamma lösningar och överför ännu mer makt till EU.

Frankrikes president Emmanuel Macron vars land tagit över ordförandeskapet för EU har uttryckligen sagt att EU ska bli en global maktfaktor. Denna vision delas däremot inte av alla inom EU. Efter att Storbritannien lämnade EU underminerades dessutom bilden av ett enat Europa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program