Moderaterna får kritik för utspel om homosexuell blodgivning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Envato Elements ©

Moderaterna vill att reglerna kring vem som får ge blod ska ändras. Idag är det hårdare regler för homosexuella män när de ska ge blod. Moderaternas utspel får kritik för att vara oansvarigt ur en medicinsk synvinkel.

I Sverige måste en homosexuell man ha avstått från sexuellt umgänge i sex månader för att få ge blod. För heterosexuella är kravet att man inte får ha haft en ny sexpartner de senaste tre månaderna. Moderaterna menar att det är en rättighet för homosexuella män att ge blod utifrån samma förutsättningar som heterosexuella.

Förslaget från Moderaterna har däremot drabbats av en kritikstorm på sociala medier och många pekar på riskerna som Moderaternas förslag innebär. Bland annat kritiseras Moderaterna för att de menar att det är en rättighet att ge blod, snarare än att de väger in de medicinska aspekterna.

– Trams! Det är ingen mänsklig rättighet att bli blodgivare. Ingen lever ett sämre liv som icke-blodgivare. Det är den medicinska riskbedömningen som ska gälla, inget annat, skriver X-användaren Lena Grahn.

En annan användare uppmärksammar en artikel från Reuters som pekar på en rapport från FN att homosexuella män i parrelationer löper 26 gånger högre risk för att drabbas av HIV än heterosexuella män i samma situation.

Moderaterna blandar in argument om att det är 40 år sedan homosexualitet slutade klassas som en sjukdom. Många ställer sig frågande till relevansen kring det argumentet. De hårdare reglerna riktar enbart in sig på homosexuella män, vilka som grupp har ett högre sexuellt riskbeteende. Reglerna omfattar inte homosexuella kvinnor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program