Sveriges mjölkbönder går ut och varnar för att en mängd faktorer riskerar leda fram till produktionsuppehåll av deras verksamhet. Detta skriver Arla-böndernas representanter på DN Debatt.
Sveriges energi- och bränslekris, som är ett resultat av den klimatalarmistiska rörelsens lobbyism, har blivit permanent. Priset för bränsle har fastnat på en skyhög nivå, där bensinpriset ligger stadigt över 20 kronor på de flesta bensinstationer runtom i landet och diesel ligger fortsatt över 24 kronor.
Särskilt dieselpriserna innebär omfattande problem för svenska bönder, då diesel är den vanligaste typen av bränsle som bönderna använder. En majoritet i riksdagen ville se omfattande sänkningar av bensin- och dieselpriset. Det har däremot EU satt ner foten mot. Sverige får enligt EU:s energiskattedirektivet inte slopa energiskatten på drivmedel, inte ens tillfälligt. Till det kommer reduktionsplikten som är betydligt högre i Sverige än i övriga världen, detta har starkt bidragit till skenande priser. Reduktionsplikten tar däremot längre tid att få bort.
I debattartikeln pekas också på problem kopplat till kriget i Ukraina. Där insatsvaror så som till exempel gödsel kommer att få enorm prisökningar, detta då det till stor del köps in från Ryssland. Sverige har idag enligt debattörerna cirka 3.000 mjölkbönder kvar och de kräver att politikerna agerar. De menar att resurstilldelning till landets bönder är ett måste om de ska överleva krisen. Bönderna vädjar också till svenska konsumenter att fortsätta välja svenskt, även om priserna kommer att stiga.
Sverige har sedan en lång tid tillbaka ett enormt underskott vad gäller självförsörjningsgraden av livsmedel, vilket till stor del beror på den globaliserade ekonomin. Låg självförsörjningsgrad är ytterst farligt i kristider men framförallt om det blir krig, det kan i förlängningen leda fram till svält. Sist Sverige hade hungerkravaller var åren 1917 och 1918, då omfattande ransonering var tvunget på grund av första världskriget.