Minst 139 dödade i terrordådet i Moskva – USA säger att IS bär ”ensamt ansvar”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands flagga.

Samtidigt som Ryssland kommer allt närmare att vinna kriget i Ukraina utsätts landet för en brutal terrorattack där minst 139 personer dödats. I media rapporteras det att IS afghanska gren ligger bakom. Afghanistans talibinregim skriver i ett uttalande på X att IS är ”i händerna på underrättelsetjänster” som försöker destabilisera regionen. Ryssland ska inte officiellt ha kommenterat den rapporterade IS-kopplingen. Enligt Vita huset finns det ingen som helst inblandning från ukrainsk sida.

Minst 139 personer har dödats och 182 skadats i terrorattacken mot konserthuset Crocus City Hall utanför Moskva på fredagen.

I västmedia rapporteras att Islamiska Staten av någon anledning skulle ha utfört attacken, att gruppen tagit på sig attacken. I The Guardian/Reuters uppges det att IS ska ha varit ”fixerade” vid Ryssland de senaste två åren. Den brittiska tidningen påpekar att Ryssland vände det syriska så kallade inbördeskriget 2015 genom att stödja Syriens president Bashar al-Assad, som IS ville störta. 2017 sade Rysslands president Vladimir Putin att man besegrat IS i Syrien.

SVT skriver att ”terrorgruppen IS afghanska gren IS Khorasan har tagit på sig dådet”, men att Ryssland ännu inte kommenterar uppgifterna.

Den ryska nyhetsbyrån Tass citerar Abdul Qahar Balkhi, talesperson för Afghanistans talibanregering, som skriver så här på X:

”Utrikesministeriet för Islamiska Emiratet i Afghanistan fördömer i starkaste termer den senaste terrorattacken i Moskva, Ryssland, som Daesh (arabiska för IS) tagit på sig. Daesh, som också riktat in sig på civila i Afghanistan och andra regioner i världen, demonstrerade återigen tydligt genom denna incident att det är en grupp i händerna på underrättelsetjänster som syftar till att förtala islam och utgöra ett hot mot hela regionen. De regionala länderna måste inta en samordnad, tydlig och beslutsam ställning mot sådana incidenter riktade mot regional destabilisering.”

I sociala medier påminner även vissa användare om att IS-symboler dykt upp på den ukrainska sidan i proxykriget mot Ryssland.

Vita huset skriver i ett uttalande att:

USA fördömer starkt den avskyvärda terroristattacken i Moskva. Vi ger våra djupaste kondoleanser till dem som förlorade nära och kära och till dem som skadades eller drabbades av dessa skrupelfria attacker mot oskyldiga civila. ISIS är en vanlig terroristfiende som måste besegras överallt.”

Enligt RT har de ryska utredarna inte pekat ut någon specifik grupp bakom attacken och har inte officiellt kommenterat den rapporterade IS-kopplingen. Rysslands president Vladimir Putin nämnde inte IS i sitt tal till nationen. Ukraina förnekar inblandning.

– ISIS bär ensamt ansvar för denna attack. Det fanns ingen ukrainsk inblandning över huvud taget, säger talespersonen för Vita husets nationella säkerhetsråd Adrienne Watson på söndagen enligt AFP/Le Monde.

I sociala medier diskuteras det vilt om attacken.

Texten uppdateras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program