Miljöpartiets högsta prioritet när de lämnar regeringen – höja bensinskatten

Bild: Pixabay

Miljöpartiet meddelade under den politiska superonsdagen förra veckan att de avslutar sitt regeringssamarbete med Socialdemokraterna. Deras främsta politiska prioritet utanför regeringen blir att höja skatten på drivmedel.

Det är flera experter som menar att Socialdemokraterna kommer få det lättare att regera som enpartiregering, då regeringssamarbetet med Miljöpartiet kantats av flera konflikter som utspelats inför öppen ridå. Samtidigt kommer Miljöpartiet som stödparti till regeringen ha en mycket mer flexibel politisk roll, vilket mycket väl kan komma att krångla till det redan trassliga parlamentariska läget och därmed tillträdande statsminister Magdalena Anderssons (S) möjligheter att regera.

Karolina Skog som är ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet har deklarerat att den främsta prioriteten för partiet framöver blir att höja skatten på drivmedel, detta genom att stoppa den beslutade skattesänkningen som det konservativa blocket drev igenom med sitt budgetalternativ i riksdagen.

Socialdemokraterna som tidigare gått till val på att bensinskatterna inte ska höjas skulle kunna drabbas av väljarflykt bland landsbygdsbor om partiet ingick en sådan överenskommelse med Miljöpartiet. Samtidigt kan det krävas för att få Miljöpartiets stöd i andra frågor som är viktiga för Socialdemokraterna.

Efter att Andersson fick riksdagens förtroende att bilda regering lovade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att bilda majoriteter i riksdagen för att tvinga regeringen att föra mer av oppositionens politik. Den politiska situationen fram till valet kommer således troligen kantas av flera nederlag för regeringen. Det kan innebära att Socialdemokraterna går in i valrörelsen med regeringsdugligheten ifrågasatt.