Miljöpartiet Sveriges mest HATADE parti – går om SD

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet

Miljöpartiet går nu om Sverigedemokraterna som Sveriges mest hotade och utsatta parti, visar en ny trygghetsundersökning från Brå, Brottsförebyggande rådet. Enligt Brå undviker politiker vissa frågor för att slippa bli utsatta.

Sverigedemokraterna har länge varit det parti som utsatts för mest hot och angrepp i landet. Man nu har den platsen tagits över av Miljöpartiet, som fått utstå mer och mer kritik på grund av sin klimatextrema och invandringsliberala politik.

Bland alla partier i landet utsattes var fjärde politiker, eller 26 procent, för trakasserier, hot eller våld under förra året. Miljöpartiets förtroendevalda vittnar om mest hat.

32,7 procent av partiets förtroendevalda säger att de blivit angripna. Siffran har dock sjunkit från 2018, då den var drygt 38 procent.

”I samtliga tidigare undersökningar har Sverigedemokraterna uppvisat störst andel utsatta, medan det för 2020 alltså i stället är Miljöpartiet som uppvisar störst andel utsatta”, skriver Brå i sin rapport.

Foto: BRÅ

För Sverigedemokraterna är motsvarande siffra 31,2 procent, en dramatisk minskning från 2018, då siffran var 46,1 procent. Årets siffra är den klart minsta för partiet hittills.

Liberalerna har en siffra på 27,2 procent, Moderaterna 27,1 procent och Vänsterpartiet 26,3 procent. Alla dessa partier ligger alltså något högre än genomsnittet.

I Centerpartiet är det 24,6 procent som uppger sig ha blivit utsatta.

Minst drabbade är Socialdemokraterna och Kristdemokraterna, där 23,8 respektive 24,3 procent säger sig ha drabbats.

Enligt Brå undviker politiker vissa ämnen för att slippa drabbas. Det gäller bland annat frågor som invandring och så kallad jämställdhet.

– När jag var migrationspolitisk talesperson hände det alltid när jag var i media att det kom olika typer av försändelser, mail med hot, hat och trakasserier. Till slut blir man avtrubbad, säger Annika Hirvonen (MP), gruppledare i riksdagen, till TV4 Nyheterna.

– Att förtroendevalda till exempel självcensurerar sig eller ändrar ståndpunkt i en fråga på grund av oro över att utsättas för brott är allvarligt och riskerar att försvaga demokratin. Framförallt är det ämnen som rör rasism och invandring som politiker undviker, men i år nämns även covid 19-pandemin och vaccineringen, säger Brå-utredaren Anna Gavell Frenzel i ett pressmeddelande.

Bara 16 procent av på de påstådda händelserna polisanmäls, vilket är den lägsta siffran sedan undersökningarna inleddes. Totalt svarade nära 8.000 politiker.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program